Κλίμα: σπάει το φράγμα του 1°C πάνω από την Προβιομηχανική Εποχή

0
806

Για πρώτη φορά στα μετεωρολογικά χρονικά η μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ένα έτος θα είναι κατά ένα βαθμό υψηλότερη από τα επίπεδα της Προβιομηχανικής Εποχής σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας, γνωστή και ως Met Office.

Με άλλα λόγια η υπερθέρμανση του πλανήτη θα έχει φτάσει στη μέση του ανώτατου ορίου των δύο βαθμών Κελσίου που έχουν θέσει περισσότερες από 190 κυβερνήσεις ενόψει της 21ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα που θα ξεκινήσει στα τέλη του μήνα στο Παρίσι.

Οι επιστήμονες του Met Office υποστηρίζουν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας εν μέρει οφείλεται στην εκδήλωση του φυσικού φαινομένου Ελ Νίνιο αν και οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες αποτελούν τη βασική αιτία της υπερθέρμανσης.

Λόγω αβεβαιότητας για τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη τη δεκαετία του 1750, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας (Met Office) χρησιμοποιεί ως βάση αναφοράς τη μέση θερμοκρασία για το διάστημα 1850 – 1900, την οποία θεωρεί πιο αξιόπιστη.

«Παρατηρήσαμε παρόμοια φυσικά φαινόμενα και στο παρελθόν, αλλά είναι η πρώτη φορά που θα φτάσουμε το όριο του ενός βαθμού Κελσίου και είναι προφανές ότι η ανθρώπινη επίδραση οδηγεί το Κλίμα του καιρού μας σε αχαρτογράφητες περιοχές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στήβεν Μπέλτσερ, διευθυντής του Κέντρου Χάντλεϋ του Met Office.

Οι δεσμεύσεις που έχουν παρουσιάσει 150 χώρες σχετικά με τη μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου επαρκούν για την επιβράδυνση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2,7 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της Προβιομηχανικής Εποχής, όπως υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση πρέπει να συγκρατηθεί στους δύο βαθμούς Κελσίου ως το 2100 εάν θέλουμε να αποφύγουμε μη αναστρέψιμες πλημμύρες, ξηρασίες και άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

—Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας για τους ρύπους του θερμοκηπίου

Σε αντίστοιχα συμπεράσματα με το Met Office έχει καταλήξει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας που ανακοίνωσε ότι η συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα τον 2015.

 

Ειδικότερα, τη Δευτέρα (9/11) ανακοινώθηκε ότι το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ το 2014 με 397,7 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) έναντι 280 ppm κατά την προβιομηχανική εποχή.

Όλα δείχνουν ότι εντός του 2016 ο πλέον διαδεδομένος ρύπος του θερμοκηπίου θα φτάσει τα 400 ppm και θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα για αιώνες. «Σύντομα θα ζούμε σε παγκόσμια επίπεδα άνω των 400 ppm ως μόνιμη πραγματικότητα» προειδοποιεί ο διευθυντής του οργανισμού Μισέλ Ζαρό.

Ρεκόρ καταγράφηκε πέρυσι και στις συγκεντρώσεις δύο ακόμα σημαντικών αερίων του θερμοκηπίου, του μεθανίου και του πρωτοξειδίου του αζώτου. «Κάθε χρόνο καταρρίπτουμε και ένα νέο ρεκόρ στις συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου» λέει ο Ζαρό. «Αυτό μεταφράζεται σε υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες, περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καύσωνες και πλημμύρες, λιώσιμο των πολικών πάγων, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και αύξηση της οξύτητας των ωκεανών» εξήγησε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας επισημαίνει ακόμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε αύξηση των υδρατμών της ατμόσφαιρας, οι οποίοι λειτουργούν κι αυτοί ως αέριο του θερμοκηπίου, έστω και βραχύβιο, με απώτερη συνέπεια να δημιουργηθεί ένας κλιματικός φαύλος κύκλος: εάν η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα διαμορφωθεί σε επίπεδα διπλάσια σε σχέση με τα προβιομηχανικά στα 560 ppm, οι υδρατμοί θα αυξάνουν τη θερμοκρασία τρεις φορές ταχύτερα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αέρια του θερμοκηπίου.

econews

Σχόλια