Ηφαίστεια πάγου στον Πλούτωνα;

0
361

Οι οροσειρές παγόβουνων που εντόπισε στον πλανήτη-νάνο Πλούτωνα η μη επανδρωμένη αποστολή New Horizons της NASA, πιθανότατα σχηματίστηκαν από ηφαίστεια που αντί για λάβα εκτόξευαν πάγο νερού, αλλά και άλλων χημικών στοιχείων και ενώσεων όπως το άζωτο, η αμμωνία και το μεθάνιο.

Τα παγωμένα όρη του Πλούτωνα έχουν διάμετρο περίπου 160 χιλιομέτρων και ορισμένα από αυτά έχουν ύψος περίπου πέντε χιλιομέτρων. Οι κορυφές τους φτάνουν σε ύψη που κυμαίνονται από χίλια ως χίλια εξακόσια μέτρα και παρουσιάζουν κοιλότητες που μοιάζουν με τους κρατήρες των ηφαιστείων του Άρη και της Γης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της NASA η δεύτερη οροσειρά βρίσκεται σε απόσταση περίπου 110 χιλιομέτρων από την πρώτη.

«Το σύστημα του Πλούτωνα μας έχει δημιουργήσει μεγάλη αμηχανία» είπε ο Άλαν Στερν του Southwest Research Institute στο Μπόλντερ του Κολοράντο, επικεφαλής της αποστολής New Horizons.

«Δεν έχει βρεθεί τίποτα παρόμοιο στο εξώτερο ηλιακό σύστημα» σχολίασε ο Όλιβερ Ουάιτ, επιστήμονας της NASA στο ερευνητικό κέντρο Έιμς στο Μόφετ Φίλντ στην Καλιφόρνια.

Ο Ουάιτ ομολογεί πως η ιδέα ότι υπάρχουν ηφαίστεια στον πλανήτη-νάνο, που απέχει από τον Ήλιο περίπου 30 φορές πιο μακριά από όσο απέχει η Γη, ακούγεται παράλογη, «αλλά είναι το λιγότερο τρελό πράγμα που μπορούμε να σκεφτούμε» για να εξηγήσουμε την ύπαρξη των παγωμένων βουνών.

Το New Horizons έστειλε και στοιχεία επίσης για πολλές βαθιές ρωγμές στην επιφάνεια του Πλούτωνα, η μεγαλύτερη από τις οποίες έχει μήκος 322 χιλιομέτρων.

Η κορυφή της ρωγμής βρίσκεται υψομετρικά περίπου τέσσερα χιλιόμετρα ψηλότερα από τη βάση της, δηλαδή πάνω από δύο φορές το ύψος των τοιχωμάτων του φαραγγιού Γκραν Κάνυον στις ΗΠΑ.

«Το γεγονός ότι βρίσκονται τόσο μεγάλες ρωγμές στο τμήμα αυτό του Πλούτωνα σημαίνει ότι ο φλοιός του πλανήτη πέρασε φάση μεγάλης επέκτασης κάποια στιγμή στην ιστορία του», είπε ο Ουάιτ.

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η διάσπαση των φυσικών ραδιενεργών στοιχείων στον πυρήνα του πλανήτη ήταν η πηγή θερμότητας που συνέβαλε στη διαμόρφωσή του.

Ανακοινώθηκε, τέλος, ότι η ατμόσφαιρα του Πλούτωνα είναι πιο πυκνή από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα και ότι τα συστατικά της απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία και εν συνεχεία την εκπέμπουν πίσω ως ένα είδος κοσμικής λάμψης.

Έτσι εξηγείται και το γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία δεν απομακρύνει την ατμόσφαιρα του Πλούτωνα στο διάστημα, όπως άλλωστε συμβαίνει στον Άρη όπου η ατμόσφαιρα είναι αραιότερη.

Οι ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια του 47ου ετήσιου συνεδρίου του Τομέα Πλανητικής της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, όπου η ομάδα του New Horizons παρουσίασε πάνω από 50 έρευνες σχετικές με το κοντινό πέρασμα από τον πλανήτη-νάνο τον περασμένο Ιούλιο.

econews

Σχόλια