Ο Ομπάμα άσκησε βέτο στον αγωγό Keystone XL

0
402

Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα άσκησε το πρώτο βέτο στην πενταετή του θητεία για ένα θέμα μείζονος περιβαλλοντικούς ενδιαφέροντος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο λόγος για τον αγωγό Keystone XL της TransCanada που σχεδιαζόταν να συνδέσει τα κοιτάσματα άμμου πίσσας ή  πετρελαιοφόρου άμμου (tar sands ή oil sands) της Αλμπέρτα του νοτιοδυτικού Καναδά με διυλιστήρια που βρίσκονται στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού.

Η κατασκευή του αγωγού έχει αποτελέσει το αντικείμενο πολύ έντονων πολιτικών και κοινωνικών αντιπαραθέσεων στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού.

To βέτο του Ομπάμα είναι το πρώτο από μια σειρά αντίστοιχων απαντήσεων σε νομοθετήματα που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι οι οποίοι ελέγχουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στην περίπτωση του Keystone, οι Ρεπουμπλικάνοι δύσκολα θα ανατρέψουν το προεδρικό βέτο, αφού χρειάζονται τα δύο τρίτα των ψήφων και στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά και η κυβέρνηση του Καναδά υποστηρίζουν ότι ο Keystone θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας, αλλά οικολογικές οργανώσεις και πολλοί Δημοκρατικοί απαντούν ότι το περιβαλλοντικό ρίσκο είναι τεράστιο.

«Ο αγωγός δεν θα μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου για τους αμερικάνους καταναλωτές. Στην πραγματικότητα, οι τιμές μειώνονται σταθερά χωρίς τον αγωγό» δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου. «Η μεταφορά πιο βρώμικου αργού πετρελαίου στη χώρα μας δεν θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Την προηγούμενη εβδομάδα η TransCanada ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναστείλει την αξιολόγηση του σχεδίου, σε μια προσπάθεια να αποφύγει το προεδρικό βέτο, μια πρόταση που απορρίφθηκε.

Ο χρόνος της απόφασης θεωρείται στρατηγική επιλογή, καθώς λήφθηκε λίγες μόλις μέρες πριν από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, που θα λάβει χώρα στο Παρίσι. Μαζί με το σχέδιο για την Καθαρή Ενέργεια θα διατηρήσει την ηγετική εικόνα του Ομπάμα σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής.

Η απόρριψη του σχεδίου για τον Keystone XL δεν πρόκειται ούτε την εξόρυξη πετρελαιοφόρου άμμου να σταματήσει ούτε την Κλιματική Αλλαγή να αναστρέψει.

Ωστόσο, ο αγωγός αυτός έχει θεωρηθεί επί μακρόν σημαντικό σύμβολο κατά της κλιματικής αλλαγής. Ήταν ένας από τους πρώτους στόχους των οικολογικών κινημάτων κατά της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων και το βέτο του Ομπάμα θεωρείται ως μια μεγάλη νίκη για το περιβάλλον.

econews

Σχόλια