Δέκα μαυροδέλφινα εξόκειλαν στο Καλαί πριν πάνε για «σφάξιμο»

0
250

Έξι μαυροδέλφινα (Globicephala melas ή φάλαινες-πιλότοι) βρήκαν τραγικό θάνατο στο Καλαί της βόρειας Γαλλίας από ένα κοπάδι δέκα κητωδών που εξόκειλαν στην ακτή το πρωί της Δευτέρας 2 Νοεμβρίου.

«Το κοπάδι αυτό μετανάστευε προς τις Νήσους Φερόες για εξεύρεση τροφής και για αναπαραγωγή», εξήγησε στην τοπική εφημερίδα «La Voix du Nord» η πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών των Θαλάσσιων Θηλαστικών της Λα Ροσέλ, Τζάκι Καρπουζόπουλος.

«Είναι πιθανό να πρόκειται για μια εθελοντική, οικογενειακή έξοδο στη στεριά, επειδή το κυρίαρχο αρσενικό πέθανε στη θάλασσα. Η υπόλοιπη οικογένεια τον ακολούθησε», πρόσθεσε.

Τα έξι θηλαστικά βρέθηκαν νεκρά στην παραλία. Μεταξύ αυτών ήταν ένα «κυρίαρχο αρσενικό» μήκους 4,5 μέτρων και ένα μεγάλο θηλυκό άτομο.

Ένα ακόμα θηλυκό πέθανε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης υπαλλήλων του δήμου, πυροσβεστών και εθελοντών της Ένωσης Προστασίας Ζώων να την σπρώξουν προς τη θάλασσα.

Τα κουφάρια των επτά κητωδών θα μεταφερθούν στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο όπου θα υποβληθούν σε νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου τους.

Τα δέκα μαυροδέλφινα βρήκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας μια κάτοικος της περιοχές που έκανε τον περίπατό της στην παραλία.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα δελφίνια δεν εξόκειλαν εξαιτίας προβλήματος στο σόναρ, αποπροσανατολισμού ή σύγκρουσης με πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Ντόβερ-Καλαί.

Τα τρία κητώδη που επιβίωσαν, ένα θηλυκό και δύο νεαρά άτομα, μπόρεσαν να επιστρέψουν στο νερό με την πλημμυρίδα και πιθανότατα συνεχίζουν το ταξίδι τους.

Οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για την πρώτη διάσωση κητωδών του είδους αυτού στο Καλαί σε τέτοια κλίμακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Νήσους Φερόες όπου κατευθύνονται πολλά μαυροδέλφινα κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα το αποτρόπαιο έθιμο της σφαγής τους στην παραλία (μπορείτε να διαβάσετε σχετικά εδώ).

econews

Σχόλια