ΑΡΧΕΛΩΝ: 18.800 ώρες εθελοντισμού χώρεσαν σε μια χρονιά

0
132

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό από την καρδιά ενός εθελοντή», Mia Rollason. Εθελόντρια.

«Θα τα έκανα όλα από την αρχή για το 2016», Emma Kilbane, Εθελόντρια.

«Μετά το τέλος μιας από τις προβολές μας, ένας κύριος από τη Γερμανία ήρθε να βάλει κάποια ευρώ στο κουτί για τις δωρεές λέγοντας «σας ευχαριστώ για τη δουλειά που κάνετε γιατί έτσι θα μπορέσουν τα εγγόνια μου να ζήσουν σε ένα κόσμο όπου θα υπάρχουν ακόμη θαλάσσιες χελώνες». Χαμογέλασα προσπαθώντας με κόπο να συγκρατήσω τα δάκρυά μου»,
Holly Dominique Smith Baedorf. Εθελόντρια.

Ορισμένα από τα λόγια των εθελοντών εντυπώνονται τόσο ανεξίτηλα στις καρδιές όλων όσων αγωνίζονται για λογαριασμό των θαλασσίων χελωνών στην Ελλάδα. Το όνομα του ο Σύλλογος το έχει πάρει από τον Αρχέλων τον Ισχυρό, το πρώτο απολίθωμα θαλάσσιας χελώνας που βρέθηκε ποτέ.

Αυτό όμως που κάνει τον σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ ισχυρό είναι οι εθελοντές που τον συνδράμουν κάθε χρόνο. Εκείνους, που κάθε χρόνο συμμετέχουν σε κάθε πεδίο δραστηριοποίησης, σε κάθε δράση και έρευνα που πραγματοποιεί ο Σύλλογος, και είναι ακριβώς αυτοί, οι εθελοντές, που ορίζουν το μεγαλύτερο μέρος του έργου του.

Κάπως έτσι, με «παιδιά» ηλικίας από 18 έως 65 ετών , ο ΑΡΧΕΛΩΝ ολοκλήρωσε και φέτος τα προγράμματα πεδίου για το 2015 και πλέον προετοιμάζεται για τα προγράμματα του 2016 για τα οποία οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και μπορείτε να τις βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του (http://www.archelon.gr/)

Φέτος ο Σύλλογος είχε την χαρά και την τιμή να λάβει την βοήθεια από 561 εθελοντές από όλο τον κόσμο, αριθμός αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι. Η μεγάλη συμμετοχή δείχνει ότι πως η προσφορά χρόνου και κόπου με τη μοναδική ανταμοιβή να είναι ηθικής φύσεως έχει τεράστια σημασία για την προστασία του πλανήτη.

Τα νούμερα μπορεί να ακούγονται ψυχρά όμως αποκτούν άλλο νόημα όταν πρόκειται για καλό σκοπό. Φέτος, οι Έλληνες εθελοντές που συμμετείχαν στα προγράμματα του Συλλόγου έφτασαν τους 80, δηλαδή το 14% του συνόλου των Εθελοντών.

Οι εθελοντές από το εξωτερικό έρχονται κυρίως από την Αμερική, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία, ενώ έχουμε εθελοντές κι από πιο εξωτικές χώρες: Νέα Καληδονία, Δομινικανή Δημοκρατία και Μποτσουάνα, ενώ κάποιοι εθελοντές ήρθαν από Κορέα και Κίνα.

Όπως πάντα έτσι και φέτος οι περισσότεροι εθελοντές ήταν γυναίκες, σε ποσοστό 71%.

Στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ δραστηριοποιούνται και οι επονομαζόμενοι εθελοντές «μακράς διαρκείας» μέσω του προγράμματος EVS (European Voluntary Service) του ERASMUS+.

Συνολικά είχαμε 11 εθελοντές «EVS» από Σουηδία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Νέα Καληδονία και Ιρλανδία, ενώ για πρώτη φορά ο ΑΡΧΕΛΩΝ λειτούργησε ως φορέας αποστολής στέλνοντας μια Ελληνίδα εθελόντρια σε συνεργαζόμενο φορέα για τη νεολαία στην Σουηδία για περίοδο εννέα μηνών.

Στο τέλος μιας τόσο παραγωγικής περιόδου διαπιστώνεται ότι για μια ακόμη χρονιά οι εθελοντές είναι αυτοί στους οποίους ο Σύλλογος βασίζει το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αποστολής του, που δεν είναι άλλο από την προστασία των παραλιών ωοτοκίας και τη διάσωση των θαλασσίων χελωνών.

Χωρίς αυτούς τους ανθρώπους που ανιδιοτελώς διέθεσαν 18.800 ημέρες εθελοντισμού το 2015 ο ΑΡΧΕΛΩΝ τονίζει ότι δεν θα είχε τη δυνατότητα να προστατεύσει τις θαλάσσιες χελώνες.

econews

Σχόλια