Τέλη κυκλοφορίας 2016 σύντομα στο TAXIS – Τα «πράσινα» ΙΧ το «μάρμαρο»

0
1963

Μέχρι τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015 θα έχουν ανέβει στην πλατφόρμα TAXIS τα τέλη κυκλοφορίας 2016.

Προθεσμία πληρωμής για κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών θα είναι όπως κάθε χρόνο η 31η Δεκεμβρίου 2015.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών εγκαταλείπει το σενάριο επιβολής αυξημένων τελών κυκλοφορίας στα «ακριβά» ΙΧ εξαιτίας της έλλειψης βάσης δεδομένων.

Έτσι, το «μάρμαρο» θα κληθούν να πληρώσουν όσοι την τελευταία πενταετία επέλεξαν να αποκτήσουν αυτοκίνητο αντιρρυπαντικής τεχνολογίας με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κάτω από 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, οι οποίοι μέχρι πέρυσι απαλλάσσονταν.

Εκτιμάται ότι το μέτρο θα πλήξει 400.000 ιδιοκτήτες «πράσινων» ΙΧ και θα πλήξει την καθαρή αυτοκίνηση.

Αυτοί θα επιβαρυνθούν με τα μισά τέλη των ΙΧ αντίστοιχου κυβισμού τα οποία πρωτοκυκλοφόρησαν πριν από τον Νοέμβριο του 2010.

Όπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με δύο τρόπους. Για αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησαν έως το τέλος Οκτωβρίου 2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τα κυβικά.

Αντίθετα, για Ι.Χ. τα οποία κυκλοφόρησαν πρώτη φορά μετά την 1η Νοεμβρίου 2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων ανά χιλόμετρο. Για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο προβλέπεται απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας.

Με άλλα λόγια καταργούνται οι απαλλαγές από τα Τέλη Κυκλοφορίας για πετρελαιοκίνητα, υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα τέλη στα καινούργια Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού θα αυξηθούν κατά 20%, ενώ οριακές θα είναι οι μειώσεις, ίσως και κάτω από 5% κατά μέσο όρο στα μικρά παλαιά Ι.Χ.

Σχόλια