Κατεψυγμένα λιοντάρια των σπηλαίων βρέθηκαν στη Σιβηρία

0
1859

Δύο νεαρά λιοντάρια που ανήκουν σε είδος του μεγάλου αιλουροειδούς που δεν βρίσκεται πλέον στον πλανήτη ανακαλύφθηκαν κατεψυγμένα σε περιοχή της Σιβηρίας.

Τα λιοντάρια έζησαν στα τέλη της Εποχής των Παγετώνων, πριν από τουλάχιστον 10.000 χρόνια, ενώ πληροφορίες για το είδος κατείχαμε αποκλειστικά από απολιθωμένα οστά.

Σύμφωνα με τους Siberian Times, τα δύο λιονταράκια των σπηλαίων βρέθηκαν το καλοκαίρι στην Δημοκρατία των Σαχά, γνωστή και ως Γιακουτία, την πιο παγωμένη περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ανατολική Σιβηρία.

Λίγα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το σίγουρο πάντως είναι ότι το εύρημα είναι μοναδικό. «Από ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχει άλλο προϊστορικό αιλουροειδές σε τέτοιο επίπεδο διατήρησης. Είναι πραγματικά μια εξαιρετική ανακάλυψη» δήλωσε στο National Geographic η Τζούλι Μίκεν, ειδικός του Πανεπιστημίου του Ντεμόιν στην Αιοβα.

Το λιοντάρι των σπηλαίων (Panthera leo spelaea), γνωστό και ως λιοντάρι της στέππας θήρευε σε ανοιχτές λιβαδικές εκτάσεις αντί να μένει σε περιορισμένες βραχώδεις περιοχές. Πρόκειται για εξαφανισμένο υποείδος του σημερινού λιονταριού Panthera leo.

Εμφανίστηκε κατά την Πλειστόκαινο περίοδο, πριν από περίπου 370.000 χρόνια, και είχε μεγάλη γεωγραφική εξάπλωση στο βόρειο ημισφαίριο, από την Βρετανία μέχρι τη Σιβηρία και την Αλάσκα.

Άλλοι το κατατάσσουν στο ξεχωριστό είδος Panthera spelaea ή πάνθηρα των σπηλαίων.

Όπως και άλλα ζώα της Εποχής των Παγετώνων, όπως το τριχωτό μαμούθ, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς όταν η θερμοκρασία ανέβηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Τα κατεψυγμένα λιονταράκια πρόκειται να παρουσιαστούν από την Ακαδημία Επιστημών της Γιακουτίας στις 17 Νοεμβρίου μαζί με άλλα ανάλογα ευρήματα από τη Σιβηρία, ανάμεσα στα οποία το διάσημο νεογέννητο μαμούθ «Γιούκα».

econews

Σχόλια