Κινέζοι στην Ελλάδα για τις σπάνιες γαίες – Ο ρόλος του ΙΓΜΕ

0
191

Ενημερωτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) πραγματοποίησε στις 21 Οκτωβρίου κινεζική αντιπροσωπεία, που απαρτιζόταν από αντιπροσώπους κινεζικών εταιρειών και κρατικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των σπανίων γαιών.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας ήταν ο κ. Σι Ρουιτίνγκ, Γενικός Διευθυντής σε θέματα σπανίων γαιών του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών της Κίνας και τον συνόδευαν εκπρόσωποι των εταιρειών NFC Rare Earths Co. Ltd., Minerals Rare Earth Group Co. Ltd και Griem Advanced Materials Co. Ltd.

Το κινεζικό κλιμάκιο καλωσόρισε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, του ΙΓΜΕ, Δρ. Δημήτρης Δρυμωνίτης, λόγω απουσίας του Γενικού Διευθυντή του ΙΓΜΕ, Δρ. Ρουσέτου Λιβαδάρου στο εξωτερικό.

Ο κ. Ρουτίνγκ επισήμανε πως το ΙΓΜΕ μπορεί να συμβάλλει, μέσα από την τεχνολογική συνεργασία με τα επιστημονικά ινστιτούτα, τα εργαστήρια και τα ερευνητικά κέντρα, στην ορθολογικότερη έρευνα για τον εντοπισμό, την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των σπανίων γαιών, καθώς η Κίνα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» παγκοσμίως στο πεδίο των σπανίων γαιών.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουτίνγκ , στο έδαφος της Κίνας κείται το 23% της παγκόσμιας παραγωγής αποθεμάτων σπανίων γαιών, ενώ ως το τέλος του 2015 εκτιμάται ότι θα εντοπιστούν και θα εξορυχθούν 100.000 τόνοι σπανίων γαιών.

Ο Δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, προϊστάμενος του προγράμματος EURARE, αναφέρθηκε στην δράσεις του ΙΓΜΕ αναφορικά με την έρευνα και τον εντοπισμό σπανίων γαιών στον ελλαδικό χώρο και παρουσίασε την πορεία των ερευνών και τα έως τώρα αποτελέσματα του προγράμματος.

Η κ. Βασιλική Αγγελάτου, Χημικός Μηχανικός από τη Διεύθυνση Τεχνολογίας-Εμπλουτισμού και Μεταλλουργίας του ΙΓΜΕ ανέφερε πως το ΙΓΜΕ, εκτελεί εργασίες σε εργαστηριακή κλίμακα για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων παραλαβής σπανίων γαιών από γεωλογικές εμφανίσεις, οι οποίες έχουν εντοπισθεί στις κοιτασματολογικές έρευνες.

Σύμφωνα με την κ. Αγγελάτου, οι εργασίες είναι σε εξέλιξη ενώ αναπτύσσονται και διεθνείς συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα και επιστημονικούς φορείς.

Ο Δρ. Δημοσθένης Μάλιαρης, Μεταλλειολόγος-Μηχανικός του ΙΓΜΕ επισήμανε πως το ΙΓΜΕ συμβάλλει στην έρευνα, εκμετάλλευση και αξιοποίηση του υπογείου πλούτου της χώρας, παρέχοντας στους πολίτες και στις επιχειρήσεις υπηρεσίες και επιστημονική γνώση υψηλής ποιότητας σε θέματα περιβάλλοντος, βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων της εκδήλωσης, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του επιστημονικού προσωπικού του ΓΜΕ και τους Κινέζους αντιπροσώπους στον τομέα των σπανίων γαιών.

Σχόλια