Εν αρχή ην ένα πέος

0
745

Τα πολυποίκιλα πέη που φέρουν διάφορα είδη ζώων, μεταξύ των οποίων και ο άνθρωπος, εξελίχθηκαν από το ένα μοναδικό πέος που εμφανίστηκε κάποια στιγμή στην ιστορία της εξέλιξης της ζωής.

Πέη υπάρχουν στα αμνιωτά ζώα, την ομάδα που περιλαμβάνει τα θηλαστικά, τα πτηνά και τα ερπετά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα που μελέτησαν το ζήτημα του πέους ανέτρεξαν στον τελευταίο κοινό πρόγονο όλων των αμνιωτών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πέη που παρατηρούνται στη φύση αποτελούν παραλλαγές του ίδιου μοτίβου.

—Το ζώο δίχως πέος

Για αυτό το σκοπό χρησιμοποίησαν ως «βάση» το τουατάρα, ένα πρωτόγονο ενδημικό ερπετό της Νέας Ζηλανδίας που μοιάζει με σαύρα, αλλά στην πραγματικότητα είναι «μια ομάδα μόνο του» αφού δεν μοιάζει με κανένα άλλο ζώο.

Το ερπετό αυτό έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν διαθέτει πέος, τουλάχιστον ορατό.

Οι μελέτες και προσομοιώσεις σε έμβρυα τουατάρα του 19ου αιώνα που διατηρούνται στην Εμβρυολογική Συλλογή του Χάρβαρντ έδειξαν ότι τα αρσενικά αναπτύσσουν φαλλό στην πρώτη φάση της ανάπτυξής τους και στη συνέχεια αυτός εξαφανίζεται.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο πρόγονος των τουατάρα πρέπει να είχε λειτουργικό φαλλό. Δεδομένου ότι αυτός δεν απέχει ιδιαιτέρως στο δέντρο της εξέλιξης των ειδών από τον κοινό πρόγονο όλων των αμνιωτών, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο φαλλός των πρώτων αμνιωτών αποτελεί το υπόδειγμα όλων των μεταγενέστερων.

Πάνω σε αυτό το μοτίβο σχηματίστηκαν οι διαφορετικοί φαλλοί που βλέπουμε στη φύση: μεταξύ άλλων το «τιρμπουσόν» του χοίρου και ορισμένων υδρόβιων πτηνών όπως οι πάπιες και το πέος της στρουθοκαμήλου που έρχεται σε στύση όταν κυκλοφορεί λέμφος και όχι αίμα.

Τα έντομα δεν διαθέτουν πέη αν και αναπτύσσουν κάποιες δομές που μοιάζουν με κανονικούς φαλλούς.

econews

Σχόλια