Το κάστανο γιορτάζει και φέτος στην Καστάνιτσα Αρκαδίας

0
411

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η Καστάνιτσα γιορτάζει τα κάστανά της και υποδέχεται τους επισκέπτες της. Έτσι και φέτος, για 32η χρονιά, ο Μορφωτικός & Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών αναβιώνει στις 31 Οκτωβρίου 2015 ένα από τα παλιότερα και ομορφότερα έθιμα του χωριού, τη Γιορτή Κάστανου.

Μια εκδήλωση που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί ως μία από τις σημαντικότερες σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών στο αρχαιότερο τσακωνοχώρι του Πάρνωνα.

Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού, συμμετέχει  ενεργά για πέμπτη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο υλοποίησης  δράσεων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης που έχουν ως στόχο την ανάδειξη των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών στοιχείων της προστατευόμενης περιοχής του Πάρνωνα.

Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καστάνιτσας, το προσωπικό του Φορέα θα υποδεχτεί τους επισκέπτες όπου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις και τον ρόλο του Φορέα Διαχείρισης στην προστατευόμενη περιοχή αλλά και να περιηγηθούν στην Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων.

Παράλληλα στους χώρους του κέντρου θα γίνουν παρουσιάσεις για τον παραδοσιακό οικισμό της Καστάνιτσας, την Τσακώνικη διάλεκτο και το κάστανο. Επίσης κατά την διάρκεια της γιορτής οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γλυκά και φαγητά μαγειρεμένα με κάστανο και να παρακολουθήσουν παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής.

—ΚΠΕ στην Καστάνιτσα

Σημειώνεται ότι στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καστάνιτσας παρουσιάζεται από τις 25 Οκτωβρίου Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων.

Τα εγκαίνια διοργάνωσαν ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού και ο Μορφωτικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών.

Η τελετή ξεκίνησε με αγιασμό και την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων, έξω από το Κέντρο Ενημέρωσης και καλωσόρισμα από τον υπεύθυνο του ΚΠΕ Καστάνιτσας κ. Δ. Αρβανίτη στο συνεδριακό χώρο του Κέντρου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο του Φορέα κ. Δ. Μήλιο, τον Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Καστάνιτσας κ. Σ. Πεφάνη, τον Δήμαρχο Β. Κυνουρίας Π. Μαντά, τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Καστάνιτσας κ. Θ. Πεφάνη, την εκπρόσωπο του Υπουργού περιβάλλοντος και Περιφερειακό Σύμβουλο κα. Δ. Λυμπεροπούλου, την τέως Πρόεδρο του Φορέα κα. Μ. Αναγνωστοπούλου και την υπεύθυνη του έργου της αναδόχου εταιρίας ΤΕΤΡΑΓΚΟΝ Ε.Π.Ε. κα. Ε. Βρετζάκη.

Στη συνέχεια έγινε προβολή ταινίας με αναφορά στις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης στην προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού και ακολούθησε ξενάγηση στην Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και στους χώρους του ολοκληρωμένου πλέον Κέντρου Ενημέρωσης. Τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν με κέρασμα τοπικών παραδοσιακών εδεσμάτων από τα μέλη του Μορφωτικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου των Απανταχού Καστανιτσιωτών.

Τα εγκαίνια τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο Περιφερειάρχης Πελ/σου κ. Π. Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα. Ν. Τζανετέα, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Ο. Κωνσταντινόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Φορέα κ. Χ. Χρυσομάλλης, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Άστρους Β. Δικαίος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Β. Κυνουρίας, καθώς και πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες.

Ο ΦΔ εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Θεόδωρο Πέτρου και τη Δανάη Σούρσου που είχαν την ευγενική καλοσύνη να μας παραχωρήσουν πολλά προσωπικά τους αντικείμενα, εργαλεία και φωτογραφικό υλικό, που ήταν απαραίτητα για την ολοκλήρωση της έκθεσης.

Σχόλια