Τέλη κυκλοφορίας αντίδοτο στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

0
231

Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και των μοτοσυκλετών θα επιβάλλει η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει την κοινωνικά, πολιτικά (και εκλογικά) ολέθρια επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η Κομισιόν δια στόματος Πιέρ Μοσκοβισί έχει διαμηνύσει στην Αθήνα ότι είτε θα επιβάλλει 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε θα ισχύσει μηδενικός φόρος απορρίπτοντας τα κυβερνητικά σχέδια περί κλιμακωτής φορολόγησης τα οποία αντίκεινται στη σχετική κοινοτική οδηγία.

Αναζητώντας τα 300 εκατ. Ευρώ που πήγε να αποσπάσει από τους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και ΙΕΚ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα προσπαθήσει να τα βρει από τους ιδιοκτήτες οχημάτων επιβάλλοντας ακόμα υψηλότερα τέλη κυκλοφορίας.

Η επιβολή τελών σε εξαιρούμενες κατηγορίες όπως τα ακριβά αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού και τα αυτοκίνητα χαμηλών εκπομπών (υβριδικά και ηλεκτρικά) δεν επαρκούν  για να καλυφθεί το κενό οπότε η μπάλα θα τους πάρει όλους.

Ένα δεύτερο μέτρο που μελετάται ως ισοδύναμο για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, κυρίως εκείνων που δεν χρησιμοποιούνται από τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Προς το παρόν, πάντως, τονίζεται στο ρεπορτάζ, η κυβέρνηση θα αναστείλει για μερικές εβδομάδες ακόμα την εφαρμογή του ΦΠΑ με νομοθετική ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ετοιμάζεται διάταξη που θα προβλέπει την παράταση ενδεχομένως μέχρι τις 20 Νοεμβρίου ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ των ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων κ.λπ. έως ότου βρεθούν τα ισοδύναμα για την κατάργηση του μέτρου.

econews

Σχόλια