Δωρεάν οικιακά φωτοβολταϊκά στη Ρόδο: παράταση ως 31/10 για υποβολή αίτησης

0
1819

Λόγω πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη δωρεάν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά της Ρόδου με τη διαμεσολάβηση της Greenpeace παρατείνεται έως και το τέλος του Οκτωβρίου.

«Η κυβέρνηση και η ΔΕΗ οφείλουν να βοηθήσουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε ανάγκη, να αποκτήσουν πρόσβαση στον ελληνικό ήλιο. Η Ρόδος, το νησί του ήλιου, είναι το ιδανικό μέρος να γίνει αυτό και η Greenpeace κάνει την αρχή», τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Κάθε φωτοβολταϊκό σύστημα που εγκαθίσταται εδώ παράγει έως και δυόμιση φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι ένα αντίστοιχο στη Γερμανία. Ας καταλάβουμε επιτέλους τη δύναμη του ελληνικού ήλιου και πόσο μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μας να ανταπεξέλθει στην οικονομική κρίση και να καταπολεμήσει το ενεργειακό κόστος που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», κατέληξε.

Όσες οικογένειες ενδιαφέρονται και πληρούν τις προϋποθέσεις (δείτε παρακάτω), μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση gpgreece@greenpeace.org, στέλνοντας email με τίτλο: «Εκδήλωση ενδιαφέροντος από οικογένεια στη Ρόδο».

—Κριτήρια για επιλογή νοικοκυριών (κατά σειρά προτεραιότητας)

1.Οικογένεια με παιδιά

2. Ένταξη στο ΚΟΤ ή χαμηλό συνολικό οικογενειακό εισόδημα (<20.000 €)

3. Νόμιμη χρήση της ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση διαμερίσματος απαιτείται εξασφάλιση έγκρισης επί του συνόλου των ιδιοκτητών.

4.Τουλάχιστον 15 τετρ. μέτρα ελεύθερο χώρο σε δώμα ή στέγη

Βασική προϋπόθεση για τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος για αυτοπαραγωγή είναι να υπάρχει ήδη στο ενδιαφερόμενο κτίριο/διαμέρισμα ενεργή παροχή χαμηλή τάσης.

Τα παραπάνω κριτήρια, υποστηρίζει η Greenpeace, αφενός διασφαλίζουν ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα βοηθήσουν οικογένειες σε ανάγκη, αφετέρου θα επιτρέψουν την καλύτερη δυνατή επιλογή με βάση τους περιορισμούς της σημερινής νομοθεσίας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

—Γιατί στη Ρόδο;

Στη Ρόδο ΔΕΗ και κυβέρνηση κατασκευάζουν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο μαζούτ, κόστους 200 εκατ. Eυρώ.

Η τεχνολογία και το ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας καθιστούν αυτήν την ‘επένδυση’ ένα οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα. Αν αυτά τα χρήματα επενδύονταν σε μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα και αποθήκευση ενέργειας, περισσότερο από το ένα τρίτο των νοικοκυριών στη Ρόδο θα είχε δωρεάν ρεύμα για πάντα και η ζήτηση ενέργειας στο νησί θα μειωνόταν περισσότερο από 25MW κατά τις ώρες αιχμής.

Δυστυχώς, ΔΕΗ και κυβέρνηση, με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, επέλεξαν να δώσουν παράταση ζωής στο πετρελαϊκό καθεστώς της χώρας παρά να επενδύσουν στην καινοτομία και τον μεγαλύτερο – και αναξιοποίητο – πόρο της χώρας.

Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη οικονομική και πολιτική συγκυρία για τη χώρα, η Greenpeace με χιλιάδες υποστηρικτές της έρχονται να δείξουν στην κυβέρνηση και τη ΔΕΗ το δρόμο για μία πιο σύγχρονη, δίκαιη και αποδοτική οικονομία. Μία οικονομία που αξιοποιεί τον σημαντικότερο εθνικό μας πόρο: τον ήλιο.

Σχόλια