Νέα μέθοδος θεραπείας της φαλάκρας με παλαιά φάρμακα

0
1758

Μια νέα θεραπεία κατά της τριχόπτωσης δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια φαλακρούς άνδρες ανά τον κόσμο που νοιώθουν άβολα με το κενό στο κεφάλι τους.ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες.

Η νέα θεραπεία εστιάζει στον θύλακα της τρίχας αναστέλλοντας τη δράση των ενζύμων της οικογένειας κινασών Janus (JAK) που ευθύνονται για την πτώση των τριχών.

Τα ένζυμα αναστέλλουν οι ήδη εγκεκριμένες από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων δραστικές ουσίες tofacitinib και ruxolitinib.

«Πρόκειται για μια πραγματικά ελπιδοφόρα ανακάλυψη, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμα αποδείξει ότι το εν λόγω φάρμακο αποτελεί τη θεραπεία κατά της τριχόπτωσης», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Δρ Άντζελα Κριστιάνο από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστήμιου Κολούμπια.

«Τα ευρήματά μας χρήζουν περαιτέρω μελέτης ώστε να εξετάσουμε κατά πόσο οι αναστολείς των συγκεκριμένων ενζύμων θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναγέννηση του τριχωτού της κεφαλής στον άνθρωπο» επισημαίνει η ειδικός.

—Τυχαία ανακάλυψη

Η ανασταλτική δράση των δραστικών ουσιών ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια της μελέτης της γυροειδούς αλωπεκίας (alopecia areata) σε ποντίκια, μια αυτοάνοση μορφή τριχόπτωσης.

Μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, τα ποντίκια που είχαν λάβει τοπική εφαρμογή της θεραπείας (με δραστική ουσία tofacitinib ή ruxolitinib) εμφάνιζαν εντυπωσιακή αναγέννηση του τριχώματός τους.

Οι δραστικές ουσίες σταματούν την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στους θύλακες των τριχών ενεργοποιώντας την τρίχα με αποτέλεσμα να εμφανίζεται νέο τρίχωμα σε δέκα μόλις ημέρες.

«Δεν υπάρχουν πολλές ουσίες που να πυροδοτούν τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας με τέτοια ταχύτητα» εξηγεί η δρ Κριστιάνο. «Υπάρχουν κάποιοι τοπικοί παράγοντες οι οποίοι ενισχύουν την εμφάνιση διάσπαρτων τριχών εδώ και εκεί, αλλά πολύ λίγες είναι οι δραστικές ουσίες που θα μπορούσα να προσφέρουν τέτοιο αποτέλεσμα».

Δοκιμές σε εργαστηριακές καλλιέργειες ανθρώπινων θυλάκων, έδειξαν ότι οι εν λόγω θεραπείες οδηγούσαν σε μακρύτερες τρίχες. Στόχος των ειδικών τώρα είναι η περαιτέρω μελέτη της θαυματουργής δράσης των ελπιδοφόρων θεραπειών, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει μελλοντικά στην δημιουργία ενός προϊόντος που να ενισχύει την γέννηση νέων τριχών αλλά και την ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Advances».

econews

Σχόλια