Το Cassini στα συντριβάνια του Εγκέλαδου

0
184

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Cassini της NASA θα πετάξει σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Εγκέλαδου, του παγωμένου δορυφόρου του Κρόνου αύριο 28 Οκτωβρίου 2015.

Το σκάφος θα διασχίσει ένα «συντριβάνι» σταγονιδίων παγωμένου νερού που ξεπηδά από έναν εξωγήινο ωκεανό, ο οποίος θεωρητικά τουλάχιστον θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή.

Στόχος της μη επανδρωμένης αποστολής είναι να συλλέξει δείγματα από τη συστατική ύλη των μυστηριωδών πιδάκων νερού που βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο του δορυφόρου.

Τα επιστημονικά όργανα του σκάφους θα συλλέξουν δείγματα των πιδάκων και θα τα υποβάλλουν σε αναλύσεις με σκοπό να διαπιστώσουν κατά πόσο η χημική τους σύσταση ευνοεί την ανάπτυξη ζωής.

Οι πίδακες εκτοξεύουν υδρατμούς, κόκκους πάγου και πτητικές χημικές ύλες συνολικού βάρους 250 κιλών προς το διάστημα με ταχύτητα 2.200 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Η ύπαρξη μοριακού υδρογόνου θα αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη υδροθερμικής δραστηριότητας, μίας πιθανής πηγής ενέργειας για την τροφοδοσία της μικροβιακής ζωής μέσα στον υπόγειο ωκεανό.

Το κοντινό πέρασμα θα γίνει την Τετάρτη το απόγευμα, αλλά οι πρώτες εικόνες θα φθάσουν στη Γη αργά την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Τα πρώτα στοιχεία από τη φασματοσκοπική ανάλυση των οργάνων του Cassini θα φθάσουν μετά από μία εβδομάδα, ενώ η σε βάθος ανάλυσή τους θα πάρει ακόμη αρκετές εβδομάδες.

Πρόκειται για την 21η φορά που το σκάφος το οποίο εκτοξεύθηκε το 1997, θα περάσει από τον Εγκέλαδο.

Ωστόσο, αυτή τη φορά η πτήση θα είναι τόσο χαμηλή που θα επιτρέψει τη συλλογή μορίων βαρύτερης ύλης συμπεριλαμβανομένων οργανικών χημικών ενώσεων.

econews

Σχόλια