Τέλη κυκλοφορίας: χαράτσι σε ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα

0
2345

«Φοροεπιδρομή» που καταδικάζει τις τεχνολογίες χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών ρύπων όπως τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά αυτοκίνητα εξαπολύει η κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έθεσε ως στόχο τα «πιο δίκαια» τέλη κυκλοφορίας.

Η δικαιοσύνη στο μυαλό των «φωστήρων» του ΥΠΟΙΟ είναι να χαρατσωθεί και η καθαρή αυτοκίνηση και να πληρώσουν ακόμα και οι κάτοχοι υβριδικών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

«Τα μεγάλα και ακριβά θα επιβαρυνθούν, τα μεσαία δεν θα έχουν καμία αλλαγή, τα μικρά και τα φθηνά θα ελαφρυνθούν». Λόγω της εφαρμογής των αλλαγών, θα καθυστερήσει η έκδοση των τελών, αλλά «μέχρι τέλος του έτους θα έχουν πληρωθεί σίγουρα» δηλωσε σχετικά ο κ. Αλεξιάδης.

Όπως εξήγησε κ. Αλεξιάδης μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, «αυτό που εξετάζουμε είναι να επιβαρύνουμε μεγάλα και ακριβά με λίγο παραπάνω από το 0 ή το λίγο που είχανε».

Κατά τον κ. Αλεξιάδη με αυτά τα κριτήρια «τα μεγάλα και ακριβά θα επιβαρυνθούν, τα μεσαία δεν θα έχουν καμία αλλαγή, τα μικρά και τα φθηνά θα ελαφρυνθούν».

«Είχαμε δύο επιλογές ή να επαναλάβουμε την περσινή κατάσταση και να βγουν εύκολα τα τέλη κυκλοφορίας ή να καθυστερήσουμε την έκδοση των τελών, γιατί πραγματικά πνιγόμαστε αυτές τις μέρες στο υπουργείο Οικονομικών. Θα καθυστερήσουμε να βγάλουμε τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία ούτως ή άλλως θα «πολύ αργότερα για να μπορέσουμε να τα κάνουμε πιο δίκαια. Αυτό το σενάριο επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή δηλαδή να μεταφέρουμε φορολογικό βάρος από φθηνά και μικρά σε μεγάλα και ακριβά» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Κληθείς να δώσει παραδείγματα εφαρμογής στην πράξη του σκεπτικού του οικονομικού επιτελείου ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στους πίνακες που έχει στα χέρια του: «μου ήρθε για παράδειγμα αυτοκίνητο 1.400 κυβικά που δεν είναι μεγάλο, αλλά που κάνει 40.000 ευρώ. Το θεωρείται δίκαιο να μην πληρώσει αυτό 1 € τέλος κυκλοφορίας; Και να πληρώνει τέλος κυκλοφορίας ένα αυτοκίνητο το οποίο μπορεί να είναι και 2.000 κυβικά, αλλά κάνει λιγότερο αυτή τη στιγμή από 3.000-4.000 ευρώ;».

Η οριστική απόφαση αναμένεται «την επόμενη, μεθεπόμενη εβδομάδα» ώστε τα τέλη να βγουν μέσα στον Νοέμβριο. «Απλά μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν πληρωθεί σίγουρα» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών.

Σχόλια