Ο Κέρβερος συμπληρώνει την οικογενειακή φωτογραφία του Πλούτωνα – NASA

0
317

Με μια φωτογραφία του Κέρβερου, του πέμπτου και μικρότερου δορυφόρου στο σύστημα του Πλούτωνα, η μη επανδρωμένη αποστολή New Horizons της NASA ολοκλήρωσε το «οικογενειακό πορτραίτο» του μακρυνού πλανήτη-νάνου.

Η εικόνα χαμηλής ανάλυσης του Κέρβερου που βλέπετε αποτελείται από τέσσερεις ξεχωριστές εικόνες που έλαβε τον περασμένο Ιούλιο το εργαλείο Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) του New Horizons από απόσταση 396.100 χιλιομέτρων μόλις επτά ώρες προτού προσεγγίσει στην ελάχιστη απόσταση τον Πλούτωνα.

Ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Πλούτωνα, ο Χάρων, μοιάζει μεγάλος συγκριτικά με τον πλανήτη-νάνο. Ωστόσο, τα υπόλοιπα φεγγάρια, η Στυξ, η Νυξ, η Ύδρα και ο Κέρβερος είναι μικρά με τον τελευταίο να έχει μήκος μόλις 12 χιλιόμετρα και ελάχιστο πλάτος 4,5 χιλιόμετρα.

Ο Κέρβερος μοιάζει με δύο ενωμένους λοβούς όπως άλλωστε και ο γνωστός μας κομήτης  67P Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο.

Το μυστηριώδες φεγγάρι αποδείχθηκε μικρότερο από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει βάσει των παρατηρήσεων του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

Επίσης, από τις παρατηρήσεις του Hubble οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η επιφάνεια του Κέρβερου ήταν καλυμμένη από κάποιο ιδιαίτερα σκούρο υλικό που απορροφά το φως.Η νέα εικόνα δίνει βάση σε θεωρίες που υποστηρίζουν την ύπαρξη παγωμένου νερού στον Κέρβερο, όπως υπάρχει στον Πλούτωνα και τους υπόλοιπους δορυφόρους.

Το New Horizons έχει ήδη απομακρυνθεί κατά 160 εκατ. χλμ από το σύστημα του Πλούτωνα με προορισμό το αντικείμενο 2014 MU69 στη Ζώνη του Κάιπερ.

econews

Σχόλια