Δυτική Πελοπόννησος και Αττική στο «μάτι» της κακοκαιρίας

0
320

Σοβαρά προβλήματα στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα και τη Δυτική Πελοπόννησο έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει την Ελλάδα από τα ξημερώματα της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου.

Ήδη από νωρίς το πρωί η Πυροσβεστική έχει δεχτεί 30 κλήσεις για κοπές δέντρων και αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα στην Βάρδα Ηλείας, όπου σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου στο Mega, ανεμοστρόβιλος σάρωσε χωράφια και ισοπέδωσε θερμοκήπια, ενώ έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις στην Παλαιά Εθνική οδό Πύργου-Πατρών.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων έχει ενισχυθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών, με δυνάμεις από γειτονικές περιοχές.

Επίσης, εκτεταμένες είναι οι καταστροφές στην περιοχή του Κάμπου της Ηλείας

—Αχαΐα

Το κύμα κακοκαιρία έχει προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα και σε πολλές περιοχές του δήμου Δυτικής Αχαΐας και ειδικότερα στις περιοχές Σαγέικα, Λιμνοχώρι, Καλαμάκι και Λακκόπετρα, λόγω των πλημμυρών από την υπερχείλιση χειμάρρων.

«Πρέπει να δούμε σε έκταση το πρόβλημα με τις πλημμύρες στον αγροτικό τομέα, είναι το πιο παραγωγικό μας κομμάτι», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. Όσον αφορά το ζήτημα της παλαιάς εθνικής οδού, ο κ. Κατσιφάρας διευκρίνισε ότι ήδη αντιμετωπίζεται.

«Ο δήμος μας βρίσκεται ουσιαστικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των ζημιών που έχουν προκαλέσει οι καταιγίδες», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Χρήστος Νικολάου και πρόσθεσε ότι έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες.

—Αττική

Στην Αττική δεκάδες δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ από νωρίς το πρωί μέχρι και τώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχτεί περίπου 40 κλήσεις από διάφορες περιοχές της Αττικής με τον αριθμό διαρκώς να αυξάνεται.

Οι περισσότερες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοήθειας έχουν γίνει από σπίτια σε Ελευσίνα, Μενίδι, Σαλαμίνα, Καισαριανή, Πεντέλη και Καλλιθέα. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως σε δυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές.

 

—Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Λόγω της επιδείνωσης του καιρού, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμους, που αναμένεται από αύριο, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει στους πολίτες:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων.

econews

Σχόλια