Τεράστιος αστεροειδής κοντά στη Γη και δεν τον είχαν πάρει χαμπάρι

0
703

Ένας αστεροειδής με επιφάνεια ίση ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου, θα περάσει σε απόσταση αναπνοής από τη Γη.

Η είδηση δεν είναι αυτή, καθώς δεν πρόκειται για το πρώτο διαστημικό αντικείμενο που πλησιάζει τον πλανήτη μας. Η είδηση είναι ότι οι επιστήμονες της NASA εντόπισαν τον τεράστιο αστεροειδή πριν από μόλις τρεις εβδομάδες.

Ο αστεροειδής 2015 TB145 στις 31 Οκτωβρίου θα πλησιάσει τη Γη στα 500.000 χιλιόμετρα, απόσταση 30% μεγαλύτερη της απόστασης που μας χωρίζει από τη Σελήνη.

Οι αστρονόμοι υπολογίζουν τη διάμετρο του αστεροειδούς που έχει λάβει το «παρατσούκλι» Spooky (σσ. τρομακτικός) από 290 ως 650 μέτρα. Η διέλευση του Spooky από τη γειτονιά της Γης σηματοδοτεί την πλησιέστερη γνωστή «συνάντηση» με μεγάλο διαστημικό σώμα μέχρι τον Αύγουστο του 2027.

Εφόσον οι εκτιμήσεις σχετικά με το μέγεθός του είναι ακριβείς, αυτός ο αστεροειδής είναι 28 φορές πιο ογκώδης από τον μετεωρίτη Τσελιάμπινσκ που εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης πάνω από τη Σιβηρία τον Φεβρουάριο του 2013.

Το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA (JPL) στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας θα παρατηρήσει την τροχιά του 2015 TB145 με τα πιάτα εκπομπής ραδιοκυμάτων του κέντρου παρατήρησης του βαθέως διαστήματος Goldstone Deep Space Communications Complex στην Καλιφόρνια και το Τηλεσκόπιο Γκρην Μπανκ στη Δυτική Βιρτζίνια. Ενδεχομένως θα αξιοποιηθούν παρατηρήσεις και από το Παρατηρητήριο Αρεσίμπο στο Πόρτο Ρίκο.

econews

Σχόλια