Δεινόσαυροι: Θησαυρός οστών κι ένας τρομερός πτερόσαυρος στη Γιούτα

0
247

Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν μια πλούσια συλλογή απολιθωμάτων δεινοσαύρων σε μια πλαγιά στην έρημο της Γιούτα, στις δυτικές ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ένα ιπτάμενο ερπετό με κεφάλι πτηνού, άκρα σαν του τυφλοπόντικα και ουρά με ένα «καρφί» στην άκρη της.

Το νέο είδος πτερόσαυρου (τον ονομάζουν και «δρεπανόσαυρο«, αλλά δεν του έχουν αποδώσει την επιστημονική του ονομασία) εκτιμάται ότι ήταν το μεγαλύτερο ιπτάμενο ερπετό του καιρού του. Έφερε κοφτερά δόντια και πανίσχυρη σιαγόνα που του επέτρεπε να καταβροχθίζει τα θηράματά του πριν από 210 εκατ. χρόνια.

Πρόκειται για ένα αρχαίο είδος δεινοσαύρου εάν λάβουμε υπόψη μας ότι τα τρομερά στην όψη πλάσματα εμφανίστηκαν στη Γη πριν από 230 εκατ. χρόνια.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας παρουσίασε στο συνέδριο της Παλαιοντολογικής Εταιρείας Σπονδυλωτών που έλαβε χώρα στο Ντάλλας του Τέξας, ο Μπρουκς Μπριτ, παλαιντολόγος στο Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ.

Ανακαλύφθηκαν επίσης διάφορα μικρά κροκοδειλοειδή πλάσματα με μια «πανοπλία» στη ράχη και δύο διαφορετικά είδη σαρκοβόρων δεινοσαύρων.

Η ανακάλυψη του πτερόσαυρου θεωρείται σημαντική διότι καλύπτει το κενό ανάμεσα σε απολιθώματα μικρών αρχαιότερων πτερόσαυρων και των γιγάντιων που εμφανίστηκαν σε μεταγενέστερους χρόνους.

Το είδος συγγενεύει με τον Διμορφόδοντα που έχει ανακαλυφθεί στην Αγγλία.

Σε κάθε πλευρά της κάτω σιαγόνας έφεραν δύο κυνόδοντες και μια σειρά από 28 δόντια. «Πρόκειται για έναν γεννημένο ιπτάμενο θηρευτή» δήλωσε στο AP ο παλαιοντολόγος Μπράιαν Άντερς από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.

Πρόκειται για τον πρώτο πτερόσαυρο της Τριασσικής Περιόδου που έχει ανακαλυφθεί στην Βόρειο Αμερική από την πρώτη περίοδο της Εποχής των Δεινοσαύρων.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί 11.500 απολιθωμένα οστά και ίσως υπάρχουν ακόμα περισσότερα.

econews

Σχόλια