Πεφταστέρια: ήρθε η ώρα για τις Ωριωνίδες

0
1804

Οι Ωριωνίδες, τα «πεφταστέρια» του φθινοπώρου, θα εμφανιστούν στον νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου το βράδυ της Τετάρτης και τα ξημερώματα της Πέμπτης. Το φαινόμενο θα είναι ορατό και στην Ελλάδα.

Οι Ωριωνίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων αστέρων, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου. Φέτος οι Ωριωνίδες αναμένεται να κορυφωθούν το βράδυ της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου προς χαράματα Πέμπτης 22 Οκτωβρίου.

Οι βέλτιστες ώρες για παρατήρηση -καιρού επιτρέποντος- είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή στον ανατολικό ουρανό.

Οι Ωριωνίδες, που πήραν το όνομά τους επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα, στην πραγματικότητα αποτελούν την «ουρά» αφήνει στο πέρασμά του ο κομήτης του Χάλεϊ. Πρόκειται για δεκάδες μετέωρα -συνήθως 20 έως 25 ανά ώρα- που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης και εξαϋλώνονται.

Τα «πεφταστέρια» των Ωριωνίδων κινούνται με μεγάλη ταχύτητα που φτάνει τα 67 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.

Εξάλλου, στις 26 Οκτωβρίου θα υπάρξει στα χαράματα τον ουρανό μια σύζευξη Αφροδίτης και Δία (θα πλησιάσουν μεταξύ τους σε απόσταση μόλις μίας μοίρας), ενώ στις 28 Οκτωβρίου στη σύζευξη θα προστεθεί και ο Άρης σε σχηματισμό τριγώνου, στην κατεύθυνση της ανατολής λίγο πριν βγει ο Ήλιος.

Στις 27 Οκτωβρίου, θα εμφανιστεί η Πανσέληνος.

econews

Σχόλια