Έξυπνοι μετρητές ρεύματος: αύριο ο διαγωνισμός – Συμμετοχές και τεχνολογίες

0
1458

Εκπνέει, αύριο Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, η προθεσμία υποβολής προσφορών στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με την εγκατάσταση των πρώτων 200.000 έξυπνων μετρητών σε οικιακούς καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress το έργο προϋπολογισμού 86,5 εκατ. Ευρώ θα διεκδικήσουν οι κοινοπραξίες ΟΤΕ-Intrasoft-Intracat, η Microdata σε σύμπραξη με κινεζική εταιρεία και η Intracom Telecom.

Φάκελο ενδέχεται να καταθέσει και η Ericsson.

O διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ με θέμα “Πιλοτικό Σύστημα Τηλεμέτρησης και Διαχείρισης της Ζήτησης Παροχών Ηλεκτρικής Ενέργειας Οικιακών και Μικρών Εμπορικών Καταναλωτών και Εφαρμογής Έξυπνων Δικτύων” προκηρύχθηκε πριν από δεκαπέντε μήνες, στις 23/7/2014. Είχε ωστόσο προηγηθεί διαβούλευση που δημοσιεύτηκε πριν από περίπου δύο χρόνια στις 20 Δεκεμβρίου 2013.

Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών αποτελεί μια ακόμα απίστευτη κι όμως αληθινή ελληνική ιστορία αφού ο διαγωνισμός προέβλεπε έναρξη της αντικατάστασης των αναλογικών μετρητών με ψηφιακούς το αργότερο την 1η Ιουλίου 2014.

Οι καθυστερήσεις οφείλονται σε προσφυγές που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις κατά των εμπορικών όρων που θεωρήθηκαν για τις ίδιες ως περιοριστικοί.

Όπως μεταδίδει το energypress, μέρος των 170.000 μετρητών θα χρησιμοποιεί τεχνολογία GSM/GPRS/3G, ενώ θα εγκατασταθούν και μετρητές με τεχνολογία PLC. Οι μετρητές θα εγκατασταθούν σε οικιακούς, μικρούς εμπορικούς καταναλωτές και μικρούς παραγωγούς.

Περίπου 30.000 μετρητές θα συνοδεύονται «In home Displays» που για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα, δηλαδή μια μικρή οθόνη, τοποθετημένη σε εμφανές σημείο του σπιτιού (πχ σαλόνι), μέσω της οποίας ο καταναλωτής μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενημερώνεται για τα δεδομένα του μετρητή του.

Δεν αποκλείεται ωστόσο, κάποιες εταιρείες να συμπεριλάβουν στην προσφορά τους ένα tablet που θα μεταδίδει τα δεδομένα, αντί για συσκευή τοποθετημένη στον τοίχο.

Σχόλια