Δείξε μου το χέρι σου να σου πω αν κινδυνεύεις από καρκίνο

0
439

Οι άνθρωποι που έχουν περισσότερους από 11 σπίλους, κοινώς ελιές, συγκεντρωμένους στον βραχίονα του δεξιού χεριού τους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, δηλαδή καρκίνου του δέρματος.

Επιστήμονες του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής την Δρ Σιμόν Ρομπέρο, που έκαναν τη δημοσίευση στην επιθεώρηση δερματολογίας British Journal of Dermatology αναφέρουν ότι μπορεί να καταργηθεί η ανάγκη για αναλυτική χαρτογράφηση των σπίλων, καθώς οι ελιές στο χέρι είναι αντιπροσωπευτικές του συνολικού αριθμού σε ολόκληρο το σώμα.

Ως γνωστόν, ο αριθμός των σπίλων που έχει κάθε άτομο στο σώμα του αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες για τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, παρόλο που μόνο το 20% έως 40% των περιστατικών μελανώματος ξεκινούν από προϋπάρχουσες ελιές.

Στατιστικά, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 2% έως 4% για κάθε πρόσθετη ελιά στο δέρμα. Όμως η χαρτογράφηση των σπίλων είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.

Στο παρελθόν είχε γίνει προσπάθεια εντοπισμού αντιπροσωπευτικών περιοχών του ανθρωπίνου σώματος. Η νέα βρετανική μελέτη υποστηρίζει ότι αυτή η περιοχή είναι το μπράτσο, κατά προτίμηση το δεξί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με επτά σπίλους και πάνω στο δεξί χέρι συγκεντρώνουν εννιαπλάσια πιθανότητα να έχουν πάνω από 50 σπίλους σε όλο το σώμα τους.

Άτομα με πάνω από 11 ελιές στο δεξί μπράτσο, ιδίως στην περιοχή πάνω από τον δεξί αγκώνα, πιθανότατα έχουν πάνω από 100 ελιές σε όλο το σώμα και παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος.

Άλλες περιοχές του σώματος που είναι αντιπροσωπευτικές για το σύνολο των σπίλων, αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι τον βραχίονα, είναι τα πόδια και η πλάτη (κυρίως στους άνδρες).

Σχόλια