Πώς μια τρύπα πάνω στον Ήλιο προκαλεί σέλα στη Γη

0
684

Μια τεράστια τρύπα στο βόρειο ημισφαίριο του Ήλιου παρατήρησε στις 10 Οκτωβρίου το διαστημικό παρατηρητήριο SDO που παρακολουθεί την ηλιακή δραστηριότητα.

Η εικόνα λήφθηκε στο υπεριώδες μήκος κύματος το οποίο δεν είναι αντιληπτό στην ανθρώπινη όραση.

Η οπή ονομάστηκε «μαύρη τρύπα του Ηλιου», λόγω του τεράστιου μεγέθους της που φτάνει σε μήκος τις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα.

Πρόκειται για μια οπή στο στέμμα του Ήλιου, ή στεφανιαία οπή, η οποία είναι μια σκούρα περιοχή στην άκρη της ατμόσφαιρας του άστρου μας.

Οι στεφανιαίες οπές περιέχουν μικρές ποσότητες ηλιακού υλικού και εκεί επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες. Από αυτή την τρύπα που έχει μέγεθος 50 φορές όσο η Γη έχει ξεχυθεί ένας ταχύτατος ηλιακός άνεμος που προκαλεί τα γνωστά σέλα (Βόρειο και Νότιο Σέλας) στον πλανήτη μας τις τελευταίες μέρες.

Το κύμα των σωματιδίων κινείται με ταχύτητα 800 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Οι στεφανιαίες οπές εντοπίστηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970. Σχηματίζονται κυρίως στους πόλους και σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη όταν ο Ήλιος βρίσκεται σε λιγότερη ενεργή φάση του εντεκαετούς κύκλου του.

Βρίσκονται στο ηλιακό στέμμα, το οποίο είναι αραιότερο και ψυχρότερο από τις υπόλοιπες περιοχές του άστρου γεγονός. Αυτές οι συνθήκες σε συνδυασμό με το εξασθενημένο μαγνητικό πεδίο επιτρέπουν τη διάχυση ηλιακού πλάσματος και φορτισμένων σωματιδίων που ενίοτε λαμβάνουν τη μορφή ηλιακού ανέμου.

econews

Σχόλια