Δίας: η ερυθρά κηλίδα συνεχίζει να συρρικνώνεται – Video 4K από τη NASA

0
978

Το Μάιο του 2014, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε τάσεις συρρίκνωσης στην περίφημη «ερυθρά κηλίδα» του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Δία.

Η ερυθρά κηλίδα του Δία εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από τρεις αιώνες. Είναι δύο ως τρεις φορές μεγαλύτερη από τη Γη και προκαλείται από μία συνεχή θύελλα τεραστίων διαστάσεων, έναν αντικυκλώνα ταχύτητας 150 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, που βρίσκεται 22 μοίρες νότια του ισημερινού.

Η ερυθρά κηλίδα του Δία συρρικνώνεται κατά περίπου 1.000 χιλιόμετρα κάθε χρόνο. Στο τέλος του 19ου αιώνα, εκτιμάτο ότι είχε διάμετρο σχεδόν 41.000 χιλιομέτρων (αρκετά μεγάλη για να χωρέσει τρεις πλανήτες σαν τη Γη), ενώ το 1979-80, όταν τα μη επανδρωμένα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2 πέρασαν από τη «γειτονιά» του Δία, η διάμετρός της είχε μειωθεί στα 23.300 χιλιόμετρα.

Μάλιστα όχι μόνο συρρικνώνεται, αλλά αλλάζει και σχήμα αφού από ελλειπτική γίνεται στρογγυλή.

Οι περυσινές εκτιμήσεις που έγιναν με βάση εικόνες που πήρε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble υπολόγισαν τη διάμετρο της κηλίδας σε 16.500 χιλιόμετρα έναντι περίπου 12.700 χιλιομέτρων της διαμέτρου της Γης.

Οι νέες παρατηρήσεις του Hubble δείχνουν ότι η τάση συρρίκνωσης της κηλίδας συνεχίζεται.

Ταυτόχρονα η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από τις τελευταίες παρατηρήσεις του Hubble στον Δία, εικόνες υπερυψηλής ανάλυσης 4Κ που προσφέρουν εξαιρετική ευκρίνεια.

Οι νέες εικόνες και το video αποκαλύπτουν νέα χαρακτηριστικά στον Δία: ένα μοναδικό πλέγμα στον πυρήνα της ερυθράς κηλίδας και ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό κύμα στα βόρεια του ισημερινού του πλανήτη που έχει εντοπιστεί μόνο μια φορά στο παρελθόν.

Δείτε το εκπληκτικό video!

Σχόλια