Απεξάρτηση από λιγνίτη, πετρέλαιο και εισαγωγές ως το 2030 ο στόχος του Τσιρώνη

0
900

Για την απεξάρτηση της Ελλάδας από το λιγνίτη, το πετρέλαιο και την εισαγόμενη ενέργεια έως το 2030, δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, κατά την ομιλία του στο ενεργειακό συνέδριο Investing in Energy 2015 που έλαβε χώρα στην Αθήνα τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι η απεξάρτηση θα πραγματοποιηθεί με ορίζοντα το 2020-2030, καθώς ο στόχος για άμεση απεξάρτηση είναι άκαιρη.

Όσον αφορά στις εισαγωγές ενέργειας, ο κ. Τσιρώνης παρατήρησε πως η Ελλάδα διαθέτει διπλάσια εγκατεστημένη ισχύ από την απαιτούμενη για την κάλυψη των αναγκών της, ενώ για την εξάρτηση από το πετρέλαιο σημείωσε ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από 1.490 βαρέλια ημερησίως ανά μονάδα ΑΕΠ, έναντι μόλις 900 της Νορβηγίας.

Ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος κατέθεσε την άποψη ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας μπορούν να κατευθυνθούν στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας.

Αναλυτικότερα, είπε ότι κεντρικό ρόλο στις ενεργειακές επενδύσεις μπορεί να διαδραματίσει ο Δημόσιος τομέας, ενώ για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα εκτίμησε ότι μπορούν να προχωρήσουν με τη μορφή της κοινωνικής οικονομίας και μέσω συνεταιρικών σχημάτων με μετόχους τους ίδιους τους καταναλωτές. Με αυτόν τον τρόπο εκτίμησε θα μπορούσαν να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Τσιρώνης ανέφερε επίσης ότι οι επενδυτές ζητούν σταθερό φορολογικό σύστημα, γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης και σταθερό χωροταξικό.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στον τομέα της ενέργειας θα ανοίξουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στο κομμάτι της εξοικονόμησης, την αξιοποίηση των πόρων σε άλλες κατευθύνσεις και τον εξορθολογισμό της χρήσης ενέργειας.

—Τι είπε ο τέως

Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, ασκώντας κριτική στις μέχρι τώρα επιλογές της κυβέρνησης.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στο φυσικό αέριο και έκανε λόγο για μια «επανάσταση στον χώρο της Αν. Μεσογείου, όπου το κοίτασμα Ζορ επηρεάζει τις ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες».

Επίσης, ρώτησε με αφορμή και τις εξελίξεις στον Nord Stream και τον Turkish Stream, «η Ελλάδα πως συμμετέχει πως συνδιαμορφώνει πολιτικές σχετικά με το φυσικό αέριο;»

Όσον αφορά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο κ. Μανιάτης σχολίασε:

«Ακούσαμε το όραμα του πρωθυπουργού για την ανάπτυξη στις προγραμματικές. Καμία αναφορά σε έρευνες υδρογονανθράκων. Ελπίζουμε ότι τα έσοδα δεν θα πάνε για τις τράπεζες ή για το ταμείο των 50 δις. Δεν ακούσαμε τίποτα για ενεργειακή ανάπτυξη των νησιών. Τίποτα για έξυπνους μετρητές«.

Σχετικά με τη ΔΕΗ, είπε: «Υπάρχει στο μνημόνιο υποχρέωση να μειωθεί από το 75% στο 50% η δυναμική παραγωγής και εισαγωγών της ΔΕΗ ως το τέλος του 2019. Πως θα γίνει; Αν δεν υπάρξουν αντίρροπα μέτρα για τη ΔΕΗ, αυτό συνιστά μη αποδεκτή παρέμβαση«.

Επιπλέον, αναρωτήθηκε «στο νέο ΕΣΠΑ πόσα χρήματα θα επενδυθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας;»

Τέλος, για τον ενεργειακό συμψηφισμό με φωτοβολταϊκά, ο κ. Μανιάτης τόνισε την μεγάλη σημασία του για τους αγρότες και τις ξενοδοχειακές μονάδες.

econews

Σχόλια