Η παγκόσμια Συμφωνία για το Κλίμα στήνεται σε «πήλινα πόδια»

0
517

Δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η παγκόσμια συμφωνία που θα προκύψει από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα που θα λάβει χώρα στο Παρίσι στα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με την Κριστίνα Φιγκέρες, ειδική γραμματέα της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων-Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, η κρατούσα άποψη μεταξύ των διαπραγματευόμενων χωρών είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία «πρέπει να είναι περισσότερο συνεργατική παρά τιμωρητική».

«Ακόμα και αν υπάρχει ένα σύστημα ποινών, αυτό δεν εγγυάται την εφαρμογή του ή τη λήψη καλύτερων μέτρων» δήλωσε.

Οι επικριτές αυτής της προσέγγισης προειδοποιούν ότι η απουσία ενός συστήματος ποινών που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κίνητρο για συμμόρφωση με τη συμφωνία θα την αποδυναμώσει σε βαθμό τέτοιο που θα την καταστήσει τυπική και όχι ουσιαστική.

Οι λέξεις «κυρώσεις» ή «ποινές» δεν περιλαμβάνονται στο λεξιλόγιο των διαπραγματευτών του κλίματος με συνέπεια πολλές χώρες και περιβαλλοντικοί φορείς να φοβούνται ότι το Παρίσι θα εξελιχθεί σε νέα Κοπεγχάγη όπου το 2009 σημειώθηκε παταγώδης αποτυχία στις συνομιλίες.

Πολλές είναι οι χώρες που δεν θέλουν μια δεσμευτική συμφωνία. Από τη μια οι μεγάλοι ρυπαντές όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, αλλά και αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδία (η ωρολογιακή βόμβα για το Κλίμα της Γης όπως θα διαβάσετε εδώ) που ασκεί πιέσεις ώστε η συμφωνία να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα μόνο για τις χώρες της Δύσης.

Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, η οποία πιέζει για μια δεσμευτική συμφωνία, στρέφεται όλο και περισσότερο στην ιδέα ενός συστήματος που θα επανεξετάζει τις εθνικές δεσμεύσεις ανά πενταετία με απώτερο στόχο τη μείωση των εκπομπών κατά 50% έως το 2050.

Σχεδόν 200 χώρες αναμένεται να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη για το Κλίμα που διοργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας που θα περιορίζει την άνοδο της θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

Παρά την απαισιοδοξία που πλέον είναι διάχυτη, η Κριστίνα Φιγκέρες δηλώνει πιο αισιόδοξη για την επιτυχία της συμφωνίας, καθώς θεωρεί ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να έχει συμφέρον να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Για παράδειγμα, ο περιορισμός της ρύπανσης από ορυκτά καύσιμα στην Κίνα θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Επιπλέον, η μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημαίνει ότι οι πράσινες τεχνολογίες βοηθούν την οικονομική ανάπτυξη αντί να την περιορίζουν.

Μέχρι στιγμής, μόνο 148 κυβερνήσεις που αντιστοιχούν στο 87% των παγκόσμιων εκπομπών -μεταξύ των οποίων και οι 19 του G20- έχουν καταθέσει στον ΟΗΕ δεσμεύσεις για μειώσεις στις εγχώριες εκπομπές άνθρακα.

Σύμφωνα με την οργάνωση Climate Analytics, με βάση τις υποσχέσεις αυτές η άνοδος της θερμοκρασίας έως το 2100 θα φτάσει τους 2,7 βαθμούς Κελσίου, αρκετά πάνω από το συμφωνημένο όριο των 2 βαθμών.

econews

Σχόλια