Η πρωτοβουλία Healthy Seas μαζεύει «δίχτυα φαντάσματα» από το βυθό της Αργολίδας

0
160

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, η ομάδα δυτών Innerspace Explorers Greece θα βρεθεί στο Τολό Αργολίδας και συγκεκριμένα στο Δασκαλειό και τη νήσο Ρόμβη για να ανασύρουν «δίχτυα φαντάσματα».

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Healthy Seas που συντονίζει το MEDASSET στην Ελλάδα.

Τα «δίχτυα φαντάσματα» είναι αλιευτικά δίχτυα που έχουν παραμείνει στο βυθό και παγιδεύουν μέχρι θανάτου χιλιάδες θαλάσσια ζώα, όπως χελώνες, δελφίνια, φώκιες, καρχαρίες και καβούρια.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Healthy Seas, που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες στη χώρα μας, το MEDASSET συγκεντρώνει «δίχτυα φαντάσματα» που έχουν ανασυρθεί από το βυθό και τα μεταφέρει σε εργοστάσιο καθαρισμού και ανακύκλωσης στη Σλοβενία όπου μεταμορφώνονται σε υψηλής ποιότητας νάιλον ECONYL ®.

Το νάιλον χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή καλτσών, χαλιών, εσωρούχων και μαγιό.

Σε συνεργασία με αλιευτικούς συλλόγους (Περάματος, Αλίμου, Μικρολίμανου) έχουν ήδη συγκεντρωθεί τρεις τόνοι από τέτοια δίχτυα τα οποία θα υποβληθούν σε αυτή την επεξεργασία.

Η καινοτόμος για τα ελληνικά, αλλά και ευρωπαϊκά δεδομένα πρωτοβουλία “Healthy Seas: Νήμα Βγαλμένο από τη Θάλασσα” αποτελεί υπόδειγμα βέλτιστης πρακτικής στην κυκλική οικονομία και μοναδικό μέσο για την κατανόηση του προβλήματος των «διχτυών φαντασμάτων» και των βλαβερών συνεπειών τους για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Μάθετε περισσότερα: www.medasset.org ,www.healthyseas.org.

Tα καινοτόμα προϊόντα «Healthy Seas» διατίθενται μέσω της ιστοσελίδας του MEDASSET.

Δείτε το video!

econews

Σχόλια