Ζωολογικός σκοτώνει λιοντάρι και κάνει νεκροτομή μπροστά σε παιδιά

0
630

Στη Δανία κάτι δεν πάει καλά. Πέρυσι, στον ζωολογικό κήπο της Κοπεγχάγης θανάτωσαν μια υγιέστατη καμηλοπάρδαλη, τον 18 μηνών Μάριους, και έριξαν το κρέας του στα λιοντάρια. Το έκαναν γιατί έτσι προβλέπει ο ευρωπαϊκός νόμος περί διασταυρώσεων και ο Μάριους ήταν το παιδί μιας ενδομειξίας.

Φέτος ήρθε η σειρά των λιονταριών. Στο ζωολογικό κήπο του Οντένσε, στην κεντρική Δανία, πριν από εννέα μήνες υπέβαλαν ένα υγιέστατο λιοντάρι σε ευθανασία επειδή είχαν πολλά ζώα και δεν βρήκαν άλλο χώρο για να το φιλοξενήσει.

Έκτοτε το λιοντάρι βρίσκεται σε ψυγείο του πάρκου. Τώρα αποφάσισαν να βεβηλώσουν το κουφάρι του άτυχου αιλουροειδούς υποβάλλοντάς το σε νεκροτομή μπροστά μάλιστα στα μάτια μικρών παιδιών.

«Θα του κάνουμε νεκροτομή επειδή πιστεύουμε ότι αυτό έχει εκπαιδευτική αξία» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος του πάρκου Μίκαελ Βάλμπεργκ Σόρενσεν.

Η νεκροτομή είναι προγραμματισμένη για τις 15 Οκτωβρίου, ημέρα που τα σχολεία είναι κλειστά για διακοπές.

Τα λιοντάρια στην αιχμαλωσία θεωρούνται νεαρά ενήλικα άτομα όταν είναι οκτώ ή εννέα μηνών. Το συγκεκριμένο ζώο θανατώθηκε για να αποφευχθεί η ενδομειξία με τον πατέρα του.

«Εάν την κρατούσαμε στο ίδιο κλουβί με τον πατέρα της σε κάποια φάση θα άρχιζαν να ζευγαρώνουν και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε να επιτρέψουμε» δήλωσε.

«Πιστέψτε με ήταν η τελευταία επιλογή. Πάντα προτιμώ να στέλνουμε ζώα σε άλλους ζωολογικούς κήπους στην Ευρώπη αντί να τα θανατώνουμε» είπε.

Κάθε χρόνο χιλιάδες ζώα στην Ευρώπη υποβάλλονται σε ευθανασία για λόγους υγείας, προχωρημένης ηλικίας ή έλλειψης χώρου φιλοξενίας. Οι υπεύθυνοι των ζωολογικών κήπων υποστηρίζουν ότι δουλειά τους είναι να προστατεύουν ολόκληρα είδη και όχι μεμονωμένα άτομα.

Στις ΗΠΑ τους χορηγούν αντισυλληπτικές ουσίες, επιλογή που επίσης προκαλεί αντιδράσεις διότι (λένε) ότι επηρεάζει τη φυσική συμπεριφορά των ζώων. Σίγουρα πάντως είναι προτιμότερη από τη θανάτωση.

econews

Σχόλια