Ικαρία: Το υβριδικό αιολικό με αντλησιοταμίευση σκουριάζει – Γιατί κ. Σκουρλέτη;

0
5158

Ερώτηση προς τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη σχετικά με την εγκατάλειψη του υβριδικού αιολικού σταθμού με αντλησιοταμίευση που θα κατασκεύαζε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ικαρία απηύθυνε οβουλευτής Β’ Αθήνας με «Το Ποτάμι», Γιώργος Αμυράς.

Μάλιστα, ο κ. Αμυράς κάνει την εύλογη σύγκριση με αντίστοιχο έργο που λειτουργεί στο νησί Ελ Ιέρο της Ισπανίας.

Όπως τονίζεται από το βουλευτή, όταν το 2009 οι Ισπανοί άρχιζαν την κατασκευή του έργου, στην Ικαρία έμπαινε μπροστά ένα παρόμοιο ενεργειακό έργο συνολικής ισχύος 6,8 MW, το οποίο προοριζόταν να αντικαταστήσει σε σημαντικό βαθμό την χρήση πετρελαίου στο νησί παράγοντας συνδυαστικά ηλεκτρική ενέργεια από υδροηλεκτρική και αιολική ενέργεια.

Και ενώ οι Ισπανοί κάτοικοι του νησιού Ελ Ιέρο ήδη χαίρονται τους καρπούς του έργου, στην Ικαρία το έργο «καρκινοβατεί», απαξιώνεται και φθείρεται ο εξοπλισμός που έχει εγκατασταθεί αλλά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε.

«Σαν να μην έφθανε αυτό, τα ημιτελή συνοδευτικά έργα όπως ο δημοτικός δρόμος μήκους 7,3 χιλιομέτρων από την τοποθεσία «Γεμέλια» μέχρι τον παραλιακό δρόμο αυξάνουν τον κίνδυνο για πλημμύρες στην περιοχή», υπογραμμίζει.

Παρέμβαση προς την πολιτική ηγεσία για το ζήτημα έκανε και ο δήμος Ικαρίας που μας ενημερώνει για τα εξής:

«Το εν λόγω έργο συνολικής ισχύος 6,8 MW, σχεδιάστηκε και μελετήθηκε από την ΔΕΗ Α.Ε. για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρική και αιολική ενέργεια, που είναι άφθονες στην Ικαρία, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια, υποκαθιστώντας σημαντικά την χρήση πετρελαίου από τον υπάρχοντα πετρελαϊκό σταθμό.

Ύστερα από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό, το έργο κατακυρώθηκε από την ΔΕΗ Α.Ε. στην εταιρεία ΕΝΕΤ Α.Ε. Οι εργασίες κατασκευής του έργου άρχισαν τον Ιούνιο του 2009 και συνεχίσθηκαν κανονικά μέχρι τον Αύγουστο του 2014. Στη συνέχεια ο ρυθμός εκτέλεσης του έργου μειωνόταν συνεχώς και στο τέλος του Νοέμβρη του 2014 σταμάτησε κάθε εργασία στο κύριο έργο, καθώς και στον δημοτικό δρόμο, λόγω μη χρηματοδότησης του έργου, όπως πληροφορηθήκαμε, από την ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.

Ο κατασκευαστής του έργου ΕΝΕΤ Α.Ε. αναγκάσθηκε να απολύσει το απασχολούμενο μέχρι τότε εργατοτεχνικό προσωπικό (περίπου 50 άτομα), προκαλώντας και οικονομική καχεξία στην τοπική κοινωνία του νησιού.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει οι εργασίες για την ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού έργου και του δημοτικού δρόμου, παρόλο που έχει κατασκευαστεί το 85% του κυρίως έργου. Είναι αδιανόητο να παραμείνει ημιτελές για οποιονδήποτε λόγο και να απαξιωθεί ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός που έχει εγκατασταθεί μέχρι τώρα.

Οι συνέπειες όμως της ετήσιας αυτής καθυστέρησης είναι πολύ σοβαρές για την τοπική κοινωνία, όπου κατασκευάζεται το έργο. Αναφέρουμε τις κυριότερες από αυτές.

Λόγω  των μεγάλων εκσκαφών του έργου για τη διάνοιξη των δύο λιμνοδεξαμενών, έγινε μεγάλη παρέμβαση στην περιοχή του οικισμού Προεσπέρα και Κάτω Προεσπέρα, εξ αιτίας του βραχώδους εδάφους και των μεγάλων κλίσεων του βουνού, με αποτέλεσμα η καθυστέρηση αποπεράτωσής του, να αυξάνει τον κίνδυνο από πλημμυρικά φαινόμενα.

Ειδικότερα σ΄ ότι αφορά την διάνοιξη και κατασκευή του δημοτικού δρόμου από τη τοποθεσία «Γεμέλια» μέχρι τον παραλιακό δρόμο, μήκους 7,3 km που συνδέει τους δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς και στον οποίο έχουν τοποθετηθεί οι αγωγοί προσαγωγής και επιστροφής του νερού προς τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, στο 50% περίπου του μήκους του, υπάρχει ακόμα ανοιχτή τάφρος μήκους περίπου 1.600 μέτρων και βάθους 2 έως 2,5 μέτρων, εντός της οποίας έχουν τοποθετηθεί οι αγωγοί, με αποτέλεσμα να εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι πρόκλησης ατυχημάτων, καθώς και δημιουργίας πλημμυρικού καναλιού κατά τις έντονες βροχοπτώσεις, όπως συνέβη τον προηγούμενο χειμώνα που γέμισε η τάφρος με λάσπη και έπαθαν ζημιές κτηματικές περιουσίες.

Ειδικά το τμήμα του δρόμου από τοποθεσία «Γεμέλια» έως το χωριό «Προεσπέρα» μήκους 4 km στο οποίο έχουν γίνει μόνο οι εργασίες οδοστρωσίας στο μεγαλύτερο μήκος του, έχει υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες του προηγούμενου χειμώνα, οι οποίες θα αυξηθούν με τις επερχόμενες βροχοπτώσεις. Επίσης το τμήμα του δρόμου που βρίσκεται δίπλα στην άνω λιμνοδεξαμενή (μήκους περίπου 700 μέτρων) όπου δεν έχει κατασκευασθεί ακόμη υδραύλακας και λόγω της μεγάλης κλίσης του εδάφους, μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση καταστρέφεται, με συνέπεια οι κάτοικοι της Προεσπέρας να αποκόπτονται οδικά από την Δ.Ε. Ραχών του δήμου μας.

Για να αντιμετωπισθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα τα τεχνικά έργα του δρόμου (υδραύλακες και οχετοί), να διορθωθούν οι υπάρχουσες ζημιές και να ασφαλτοστρωθεί, διαφορετικά θα χαθούν πολλά χρήματα που έχουν δαπανηθεί έως τώρα, μέχρι να ολοκληρωθεί ο δρόμος.

Επισημαίνεται ότι ο δημοτικός αυτός δρόμος μήκους 7,3 km, ύστερα από διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε. και του πρώην δήμου Ραχών Ικαρίας, συνομολογήθηκε να είναι ανταποδοτικό όφελος της ΔΕΗ Α.Ε. προς τον Δήμο, προς όφελος των κατοίκων όπου κατασκευάζεται το έργο, αλλά και της ευρύτερης περιοχής γενικότερα.

Στις αρχές Ιουλίου 2015, υψηλόβαθμο κλιμάκιο από εκπροσώπους του αρμόδιου Υπουργείου (Γ. Γραμματέας),  της ΔΕΗ Α.Ε. (Αντιπρόεδρος Δ.Σ.), και της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε (Διευθύνων Σύμβουλος), επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του έργου και του δημοτικού δρόμου και είχε άμεση αντίληψη και ενημέρωση της υπάρχουσας κατάστασης και των προβλημάτων που προέκυψαν από το σταμάτημα των έργων.

Σε συνάντηση που έγινε στη συνέχεια με το δήμο Ικαρίας, συζητήθηκαν και αναδείχθηκαν τα προβλήματα της καθυστέρησης του έργου και του δημοτικού δρόμου και δόθηκαν υποσχέσεις άμεσης επίλυσής τους από τη διοίκηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. ώστε να μην χαθεί η παραγωγική (για την εκτέλεση εργασιών) καλοκαιρινή περίοδος της φετινής χρονιάς.

Επίσης ζητήσαμε την άμεση κάλυψη της τάφρου των αγωγών καθ΄ όλο το μήκος της για λόγους ασφάλειας και αποτροπής βέβαιης δημιουργίας πλημμυρικού καναλιού σε έντονες βροχοπτώσεις, όπως συνέβη τον περασμένο χειμώνα.

Αν και έχουν περάσει ήδη 3 (τρεις) μήνες και μπαίνουμε στο χειμώνα, δυστυχώς δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα καμία από τις παραπάνω άμεσες εργασίες, παρά τις υποσχέσεις που μας δόθηκαν στην προαναφερθείσα συνάντηση.

Τέλος επισημαίνουμε ότι στο αιολικό πάρκο του έργου (περιοχή Στραβοκουντούρας), έχουν τοποθετηθεί τον Νοέμβριο του 2013 τρείς ανεμογεννήτριες ENERCON συνολικής ισχύος 2,7 MW, οι οποίες είναι καθ΄ όλα έτοιμες να λειτουργήσουν και να ενισχύσουν το ηλεκτρικό φορτίο της Ικαρίας, μειώνοντας παράλληλα την  κατανάλωση πετρελαίου, αλλά μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει με συνέπεια να παραμείνει ανεκμετάλλευτος ο σύγχρονος αυτός εξοπλισμός.

Μετά τα παραπάνω αναφερόμενα, εκφράζουμε ως δήμος Ικαρίας, την έντονη ανησυχία μας και τον προβληματισμό μας για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του ενεργειακού αυτού έργου και του δημοτικού δρόμου και ζητάμε να παρθούν άμεσα οι πολιτικές και τεχνικές αποφάσεις από την Κυβέρνηση, την ΔΕΗ Α.Ε. και την ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. και να ξεπερασθούν οι όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και διχογνωμίες υπάρχουν, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί στο συντομότερο χρονικό διάστημα και τεχνικά αξιόπιστα. Προς όφελος της Ικαρίας και των κατοίκων της Δ.Ε. Ραχών, καθώς και της αξιοπιστίας της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. που το κατασκευάζει αφού είναι το μοναδικό υβριδικό καινοτόμο ενεργειακό έργο που κατασκευάζεται στην Ελλάδα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Γιώργου Αμυρά:

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: Ποια η τύχη του υβριδικού ενεργειακού έργου Ικαρίας;

Κύριε υπουργέ,

Δραματική έκκληση απευθύνει ο δήμαρχος Ικαρίας με την επιστολή την οποία έστειλε στις 7 Οκτωβρίου 2015 τόσο σε εσάς και τον Πρωθυπουργό όσο και στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΗ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την αποπεράτωση του υβριδικού ενεργειακού έργου και την ολοκλήρωση δημοτικού δρόμου ως ανταποδοτικού οφέλους στο νησί.

Ένα μοναδικό και καινοτόμο υβριδικό ενεργειακό έργο συνολικής ισχύος 6,8 MW το οποίο θα παράγει συνδυαστικά ηλεκτρική ενέργεια από υδροηλεκτρική και αιολική ενέργεια και το οποίο θα περιορίσει σε σημαντικό βαθμό την χρήση πετρελαίου «καρκινοβατεί». Παράλληλα, τα ημιτελή συνοδευτικά έργα όπως ο δημοτικός δρόμος μήκους 7,3 km από την τοποθεσία «Γεμέλια» μέχρι τον παραλιακό δρόμο αυξάνουν τον κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή το προσεχές διάστημα.

Παρά το γεγονός της επι τόπου σύσκεψης υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου (Γ. Γραμματέας), της ΔΕΗ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες τον περασμένο Ιούλιο και τις υποσχέσεις που δόθηκαν για άμεση επίλυση και πρόοδο των εργασιών δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα!

Είναι λυπηρό να διαπιστώνει κανείς ότι αντίστοιχο έργο (μεγαλύτερης όμως κλίμακας) λειτουργεί ήδη από πέρσι στην Ισπανία ενώ ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα. Η αβεβαιότητα που επικρατεί στην ελληνική περίπτωση προκαλεί την δίκαιη αγανάκτηση των κατοίκων της Ικαρίας οι οποίοι παρακολουθούν με προβληματισμό τα αιτήματά τους για γρήγορη αποπεράτωση του έργου να πνίγονται στις ελληνικές γραφειοκρατικές καλένδες.

Επειδή θεωρώ αδιανόητο να απαξιώνεται ένα τόσο σημαντικά έργο και ο εξοπλισμός που έχει τοποθετηθεί ήδη, το οποίο σηματοδοτεί και την επιθυμητή κατά προτεραιότητα -τουλάχιστον από εμάς στο ΠΟΤΑΜΙ- ενεργειακή στροφή προς τις ΑΠΕ για τη χώρα μας και επειδή είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες και για το έργο και για την περιοχή από την παρατεταμένη αδιαφορία και απραξία, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα οι όποιες πολιτικές και τεχνικές αποφάσεις χρειάζονται.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο υπουργός:

*Για ποιους λόγους σταμάτησε το έργο και γιατί από τον περασμένο Ιούλιο που δόθηκαν οι συγκεκριμένες υποσχέσεις από τους αρμοδίους δεν έχει γίνει τίποτα;

*Υπάρχουν ακόμα θέματα προς επίλυση και ποια προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες;

*Πότε θα συνεχισθούν οι εργασίες, πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί το ενεργειακό έργο και πότε θα τεθεί σε λειτουργία;

*Πότε θα ολοκληρωθεί ο δημοτικός δρόμος που έχει συμφωνηθεί ως ανταποδοτικό όφελος της ΔΕΗ προς τον Δήμο;

*Ποιο είναι το κόστος του έργου;

*Έχουν χαθεί ευρωπαϊκά κονδύλια που είχαν εγκριθεί για την υλοποίησή του;».

—Τι συμβαίνει στο Ελ Ιέρο

Στο Ελ Ιέρο -το μικρότερο νησί στο σύμπλεγμα των Καναρίων Νήσων- πέντε ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 11,5 Μεγαβάτ, εγκατεστημένες στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού έκτασης 278 τετρ. χλμ, θα αναλάβουν το έργο της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών των 11.000 κατοίκων του νησιού με αιολική ενέργεια.

Το πλεόνασμα αιολικής ενέργεια θα χρησιμοποιείται για τη διοχέτευση νερού σε μια μεγάλη δεξαμενή, 700 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, μέσα σε έναν κρατήρα ηφαιστείου με σκοπό να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες σε περίοδο άπνοιας.

Πώς θα γίνεται αυτό; Το ίδιο νερό θα ακολουθεί την αντίστροφη διαδρομή καταλήγοντας σε μια δεύτερη δεξαμενή σε χαμηλότερο υψόμετρο, αφού πρώτα έχει διασχίσει μια σειρά γεννητριών για να παράξει ηλεκτρικό ρεύμα.

Το υβριδικό σύστημα αιολικής ενέργειας και αντλησιοταμίευσης κόστους 80 εκατ. Ευρώ υπολογίζεται ότι θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 18.700 τόνους ετησίως, ενώ θα περιορίσει την ετήσια κατανάλωση πετρελαίου στο νησί κατά 40.000 βαρέλια.

econews

Σχόλια