Φωτοβολταϊκά: η Panasonic «τάπωσε» τη SolarCity με νέο ρεκόρ αποδοτικότητας

0
1842

Δεν πρόλαβε να περάσει μια εβδομάδα από την ανακοίνωση της SolarCity του Ήλον Μασκ ότι θα ξεκινήσει την κατασκευή «των αποδοτικότερων φωτοβολταϊκών πάνελ» παγκοσμίως στις εγκαταστάσεις που διατηρεί στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και ήρθε η ιαπωνική Panasonic να γκρεμίσει τους ισχυρισμούς των αμερικανών.

Ένα νέο φωτοβολταϊκό πάνελ της Panasonic πέτυχε αποδοτικότητα της τάξης του 22,5% έναντι 22,04% της SolarCity.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών επιβεβαίωσε το έγκριτο Εθνικό Ινστιτούτο Προηγμένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας. Το πρωτότυπο ισχύος 270 Βατ αποτελείται από 72 κυψέλες και ενσωματώνει νέες βελτιωμένες τεχνολογίες που μπορούν να αναπαραχθούν σε κλίμακα εμπορικής παραγωγής.

«Το νέο ρεκόρ αποδοτικότητας επιδεικνύει για μια ακόμα φορά την αποδεδειγμένη ηγετική θέση που κατέχει η Panasonic στα φωτοβολταϊκά και τη διαρκή δέσμευσή μας να πάμε ένα βήμα παραπέρα τις προηγμένες ηλιακές τεχνολογίες» σχολίασε σχετικά ο Ντάνιελ Ρόκα, στέλεχος του τομέα επιχειρηματικής ανάπτυξης της Panasonic Eco Solutions.

—Νέο πάνελ της Panasonic με υπερυψηλή απόδοση στο εμπόριο

Η Panasonic θα παρουσιάσει επίσης το HIT® N330, την τελευταία προσθήκη στη σειρά ετεροζυγωτικών (heterojunction) φωτοβολταϊκών στοιχείων της εταιρείας και αποδοτικότερη κυψέλη που διατίθεται στο εμπόριο μέχρι σήμερα. Το προϊόν θα είναι διαθέσιμο στη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές αγορές από το Μάρτιο του 2016.

Κατασκευάζεται στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις καθετοποιημένης παραγωγής της Panasonic στη Μαλαισία. Το HIT® N330 επιτυγχάνει αποδοτικότητα 19,7% και έχει ονομαστική ηλεκτροπαραγωγική ισχύ 330 Βατ.

Το νέο φωτοβολταϊκό στοιχείο αποτελείται από 96 κυψέλες και επιτυγχάνει 26% υψηλότερη μέγιστη ισχύ σε σύγκριση με τα συμβατικά στοιχεία πολυκρυσταλλικού πυριτίου των 260 κυψελών.

Χάρη στην αυξημένη αποδοτικότητα πάνω στην ίδια επιφάνεια, οι εγκαταστάτες οικιακών φωτοβολταϊκών και μεγαλύτερων συστημάτων θα πετύχουν μειωμένα κόστη και η ηλιακή ενέργεια θα πραγματοποιήσει ένα ακόμα προς την ισοτιμία δικτύου.

econews

 

Σχόλια