«Κλείδωσε» η διακοψιμότητα στη βιομηχανία εις βάρος των ΑΠΕ

0
2369

Δρομολογείται σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το μέτρο της διακοψιμότητας στη βιομηχανία, το οποίο θα επιτρέπει στις μεγάλες ενεργοβόρες μονάδες να απολαμβάνουν εκπτώσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας εάν διακόπτουν τις δραστηριότητές τους σε ώρες αιχμής.

Το κόστος εφαρμογής του μέτρου στην Ελλάδα υπολογίζεται από 60 ως 70 εκατομμύρια Ευρώ. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μη ρίξει και αυτό το κόστος στην πλάτη των καταναλωτών, το «μάρμαρο» θα κληθούν να πληρώσουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάλιστα το μέτρο που θα εφαρμοστεί δεν θα έχει καμία διαφορά με τα σχέδια που απεργαζόταν η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί Αντώνη Σαμαρά, δηλαδή οι κκ. Μανιάτης και Παπαγεωργίου.

—Αντιδρούν οι ΑΠΕ

Οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ, ειδικά αιολικών και φωτοβολταϊκών, αναμένεται να αντιδράσουν άμεσα στο προωθούμενο μέτρο.

Το σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή προέβλεπε εισφορά 3,6% του επί του τζίρου για όλα τα φωτοβολταϊκά και 1,8% επί του τζίρου για τα αιολικά, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα αντιδράσεων.

Εκπρόσωποι των αιολικών επισήμαιναν ότι η διακοψιμότητα δεν είναι τίποτα περισσότερα παρά η αμοιβή της βιομηχανίας για μια υπηρεσία που δεν παρέχει και η επιβάρυνση, κυρίως των ΑΠΕ, για μια υπηρεσία που δεν απολαμβάνουν την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζεται στη διακοψιμότητα ώστε να αντισταθμίσει και μια ακόμα επιβάρυνση στην ελληνική βιομηχανία, τη μνημονιακή κατάργηση των εκπτώσεων 20% στο βιομηχανικό ρεύμα.

—Τι λένε στη βιομηχανία

Παρά την εφαρμογή της διακοψιμότητας, η ελληνική βιομηχανία θεωρεί το μέτρο ως ανεπαρκές για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της και την επιβίωση των λιγοστών μονάδων που έχουν μείνει να λειτουργούν.

Η μείωση του κόστους του φυσικού αερίου και των υπόλοιπων ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή, δεν έχει μεταφραστεί σε μειωμένο κόστος για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράγοντες της βιομηχανίας επισημαίνουν ότι άλλα μέτρα που θα πρέπει να λειτουργήσουν επικουρικά στη διακοψιμότητα είναι μεταξύ άλλων η εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών της Ε.Ε., η απαλλαγή από τον ΕΦΚ, η κλιμακωτή εφαρμογή του φόρου στο φυσικό αέριο.

econews

Σχόλια