H Google προάγει την κυκλική οικονομία, μηδενικών εκπομπών

0
2522

Η καπιταλιστική οικονομία οδηγεί σε αέναη συσσώρευση σκουπιδιών: εξόρυξη πρώτων υλών, μεταποίηση και μεταφορά στον «τελικό καταναλωτή», ο οποίος μετά τη χρήση του προϊόντος το πετάει στα σκουπίδια. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Η Google είναι μια από τις μεγάλες εταιρείες που έχουν δεσμευτεί στις αρχές της κυκλικής οικονομίας: δηλαδή σκοπεύει να κρατήσει μακρυά από τις χωματερές και τις θάλασσες τα απόβλητα του τεχνολογικού πολιτισμού όπως το πλαστικό και το πυρίτιο, να εξοικονομήσει νερό και ενέργεια, να σταματήσει τη σπατάλη τροφίμων και να φροντίσει τα εδάφη.

«Στόχος μας είναι να ενσωματώσουμε τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στο “πετσί” των υποδομών, των λειτουργιών και της κουλτούρας μας» λέει η Κάτε Μπραντ, επικεφαλής του τομέα Αειφορίας του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού. «Αυτό σημαίνει ότι θα εστιάσουμε την προσοχή μας σε ευκαιρίες εξάλειψης της σπατάλης μέσω του έξυπνου σχεδιασμού, στα κέντρα δεδομένων, στις κουζίνες μας, τις εγκαταστάσεις μας και σε κάθε μας δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο» αναφέρει.

Η Google ήδη εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Η εταιρεία έχει βρει νέες χρήσεις για εκατοντάδες χιλιάδες σέρβερς αντί να τους αντικαταστήσει και πειραματίζεται με κέντρα δεδομένων που θα επαναχρησιμοποιούν νερό που θα προέρχεται από μονάδες επεξεργασίας λυμάτων.

Έχει όμως μεγαλύτερα σχέδια και θα τα υλοποιήσει σε συνεργασία με το ίδρυμα Ellen MacArthur Foundation, μια ΜΚΟ που βοηθά εταιρείες να μεταβούν στην κυκλική οικονομία. «Θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν τη δουλειά μας και στη συνέχεια να καταλάβουν πώς η κυκλικότητα μπορεί να εφαρμοστεί για να αλλάξουμε επίπεδο» λέει η Μπραντ.

To 2016, η Google θα διαλέξει δύο πιλοτικά έργα ως πεδία εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας.

«Πιστεύουμε ότι οι υποδομές, οι λειτουργίες και η κουλτούρα μας μπορούν να αποτελέσουν πεδία εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας και καινοτομίας» πρόσθεσε.

Είμαστε μια εταιρεία που έχει αντιμετωπίσει δύσκολες προκλήσεις σε παγκόσμια κλίμακα, όπως η χαρτογράφηση του πλανήτη (Google Maps), η βιντεοσκόπηση και του πιο απόμερου δρόμου στη Γη (με το Google Street View) και η έκδοση βιβλίων στο διαδίκτυο δωρεάν. «Μας ενθουσιάζουν οι προκλήσεις που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων, αλλά και το γεγονός ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις δεξιότητες και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει σε σχέδια όπως η κυκλική οικονομία».

«Η τεχνολογική επανάσταση αποτελεί βασικό εργαλείο της μετάβασης σε μια αναγεννητική κυκλική οικονομία» αναφέρει η Έλλεν ΜακΆρθουρ. «Η δέσμευση της Google στην κυκλική οικονομία αντιπροσωπεύει μια τεράστια ευκαιρία κλιμάκωσης της μετάβασης σε παγκόσμιο επίπεδο» προσθέτει.

Ακόμα η Google βάζει φωτοβολταϊκά στη στέγη μας με το Project Sunroof, φροντίζει για τη διατροφή μας με το Im2Calories, βοηθά τις τοπικές κοινωνίες και διαθέτει δισεκατομμύρια δολάρια σε θερμοστάτες και μεγάλα αιολικά πάρκα.

Η Google δεν είναι μόνη σε αυτή την προσπάθεια. Οι εταιρείες Cisco, Unilever, Philips, Renault, Dell και Kingfisher συνεργάζονται επίσης με το Ellen MacArthur Foundation.

Η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία -η οποία περιλαμβάνει ο,τιδήποτε από τη μείωση της σπατάλης τροφίμων μέχρι τη μετασκευή ή αναβαθμιστική ανακύκλωση (upcycling) και την ανακύκλωση αυτοκινήτων και κτηρίων- θα μπορούσε να εξοικονομήσει περισσότερα από 2,5 τρισ. Ευρώ μόνο στην Ευρώπη.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να παρουσιάσει μια νέα στρατηγική εντός του έτους ώστε σταδιακά να μετατραπεί σε κυκλική οικονομία.

econews

Σχόλια