Τα οικιακά φωτοβολταϊκά με την υψηλότερη αποδοτικότητα στον κόσμο – SolarCity

0
5067

Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής, εγκατάστασης και χρηματοδότησης οικιακών φωτοβολταϊκών SolarCity -η οποία ανήκει σε ποιον άλλον, τον Ήλον Μασκ- αποκάλυψε ένα νέο φωτοβολταϊκό πάνελ το οποίο χαρακτήρισε ως «το αποδοτικότερο» φωτοβολταϊκό πάνελ του κόσμου.

Με απόδοση 22,04%, όπως τη μέτρησε ο ανεξάρτητος φορέας Renewable Energy Test Center, η φωτοβολταϊκή μονάδα έχει το ίδιο μέγεθος με τα συμβατικά οικιακά φωτοβολταϊκά μοντέλα, αλλά παράγει 30 ως 40 τοις εκατό περισσότερη ενέργεια.

Η SolarCity υποστηρίζει ότι το πάνελ της παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια ανά τετραγωνικό μέτρο από κάθε άλλη οικιακή μονάδα στην αγορά.

Μπορεί άλλες τεχνολογίες να έχουν επιτύχει υψηλότερη αποδοτικότητα, αλλά αυτές δεν είναι σχεδιασμένες για οικιακές στέγες. Τα οικιακά φωτοβολταϊκά σε στέγες συνήθως επιτυγχάνουν αποδοτικότητα που κυμαίνεται από 11 ως 17%.

—Ρεκόρ παραγωγής

Εκτός από ρεκόρ αποδοτικότητας, το νέο πάνελ καταρρίπτει και μια ακόμα βέλτιστη επίδοση: θα γίνει το φωτοβολταϊκό πάνελ αμερικανικής κατασκευής με τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής χάρη στο νέο εργοστάσιο δυναμικότητας ενός Γιγαβάτ ετησίως που κατασκευάζει η SolarCity στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

Η εταιρεία φιλοδοξεί να παράγει από 9.000 ως 10.000 μονάδες ημερησίως μόλις η μονάδα αγγίξει την πλήρη παραγωγική δυνατότητά της και θα διατηρήσει το κόστος στα ίδια επίπεδα με τις συμβατικές τεχνολογίες χάρη σε μια νέα παραγωγική διαδικασία. Αυτό πρόκειται να γίνει πραγματικότητα το 2017 ανέφερε στο Treehugger ο αντιπρόεδρος Επικοινωνίας της SolarCity, Τζόναθαν Μπας.

Σε πρώτη φάση θα κατασκευάζονται μικρές παρτίδες παραγωγής σε μια πιλοτική μονάδα στο Φρέμοντ της Καλιφόρνια. Η εταιρεία θα ξεκινήσει την εγκατάσταση των πάνελ από ειδικά έργα όπου λόγω περιορισμού χώρου θα εγκατασταθούν μεν λιγότερα πάνελ υψηλότερης δε απόδοσης.

Αφού η πλειονότητα των πελατών της SolarCity δεν πληρώνουν ούτε τον εξοπλισμό ούτε την εγκατάσταση, τα νέα πάνελ δεν πρόκειται να τους επιβαρύνουν.

«Πιστεύουμε ότι θα μας επιτρέψουν να προσφέρουμε ηλιακή ενέργεια φθηνότερη από την ηλεκτρική ενέργεια των παρόχων σε περισσότερες περιοχές» πρόσθεσε ο Μπας, ενώ απώτερος στόχος της εταιρείας είναι να σχεδιάσει αυτά τα πάνελ για εφαρμογές μεγαλύτερης κλίμακας.

—Ανταγωνισμός

Ο Μασκ έκανε λόγο για το πιο «προηγμένο» πάνελ στον κόσμο που θα μπορεί να καλύψει το 80% ή 90% των ενεργειακών αναγκών μιας κατοικίας.

Επίσης, η SolarCity ισχυρίζεται ότι τα φωτοβολταϊκά της έχουν υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας.

Υπάρχουν βέβαια και εταιρείες που αμφισβητούν αυτούς τους ισχυρισμούς, όπως η SunPower που δηλώνει στο pv-magazine ότι ήδη παραδίδει πάνελ αποδοτικότητας άνω του 22% στους πελάτες της.

«Η SunPower καλωσορίζει και άλλους στην κούρσα της αποδοτικότητας» αναφέρει η εταιρεία σε επίσημη ανακοίνωση. «Είναι πολύ καλό ότι όλοι συμφωνούμε: η αποδοτικότητα μετράει» αναφέρεται σκωπτικά στην ανακοίνωση.

Η SunPower ανήκει στη μικρή ομάδα των επιτυχημένων εταιρειών παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ υψηλής αποδοτικότητας.

econews

 

Σχόλια