Στις ΑΠΕ η μερίδα του λέοντος της νέας ισχύος και ο ρόλος του G20

0
5756

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα είναι η μεγαλύτερη πηγή νέας ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος παγκοσμίως σε όλο τον κόσμο τα επόμενα πέντε χρόνια με 700 νέα Γιγαβάτ, ισχύς υπερδιπλάσια από αυτή που παράγουν σήμερα στην Ιαπωνία οι μεγάλοι πάροχοι ενέργειας.

Παρότι, η νέα εγκατεστημένη ισχύς θα εκτοξευθεί, οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 15% στα 230 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2020 χάρη στην πτώση των τιμών του εξοπλισμού αιολικών και φωτοβολταϊκών.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency-IEA) στο πλαίσιο της σύσκεψης των υπουργών Ενέργειας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, του επονομαζόμενου και G20, τα κέντρα λήψης αποφάσεων θα πρέπει να υιοθετήσουν σταθερότερους μηχανισμούς υποστήριξης των ΑΠΕ.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις αρνητικές για τις ΑΠΕ αποφάσεις που έλαβαν οι κυβερνήσεις σε Βρετανία, Ιαπωνία και Γερμανία, οι οποίες μείωσαν σημαντικά τις επιδοτήσεις προς την καθαρή ενέργεια.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να τερματίσουν την αβεβαιότητα σχετικά με τις ΑΠΕ εάν θέλουμε αυτές οι τεχνολογίες να φτάσουν στο απόγειό τους» αναφέρει ο Διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ.

Η έκθεση αναφέρει ότι «η αμφιταλαντευόμενη πολιτική δέσμευση στην απομάκρυνση από τον άνθρακα και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας υπονομεύει την επενδυτική εμπιστοσύνη και οι αλλαγές με αναδρομική ισχύ μπορούν να την καταστρέψουν».

Ο IEA δεν αναμένει οι χαμηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων να επηρεάσουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ. «Τα πολιτικά κίνητρα για υιοθέτηση της «καθαρής» ενέργειας όπως είναι η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, η ρύπανση και η απομάκρυνση από τον άνθρακα παραμένουν ισχυρά. Εξαίρεση αποτελούν τα βιοκαύσιμα που ανταγωνίζονται τα καύσιμα μεταφορών» πρόσθεσε ο Μπιρόλ.

«Η αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τις εκπομπές είναι μόνο στην αρχή» είπε την Παρασκευή. «Για να φτάσουμε σε οριστικό “διαζύγιο” χρειαζόμαστε τις ΑΠΕ και την αποδοτικότητα» κατέληξε.

Από την πλευρά του o Διευθυντής-Γενικός της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανανεώσιμης Ενέργειας (IRENA), Αντνάν Ζ. Αμίν, επισήμανε ότι «οι χώρες του G20 κατέχουν το 75% της νέας δυνητικής ισχύος στις ΑΠΕ από τώρα ως το 2030″.

Οι υπουργοί ενέργειας του G20 εστίασαν την προσοχή τους στη σημασία της πρόσβασης σε πηγές ενέργειας, τη διεθνή συνεργασία, τη διαφάνεια της αγοράς, την ενεργειακή ασφάλεια, την καινοτομία και την Κλιματική Αλλαγή.

—Μείωση στις επενδύσεις

Η ετήσια επένδυση σε νέα «πράσινη» ισχύ θα πέσει από τα 270 δισ. δολάρια ετησίως στα 230 δισ. δολ. λόγω της μείωσης του κόστους του εξοπλισμού και την επιβράδυνση στην εγκατάσταση νέας ισχύος.

Χερσαία αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά θα συγκεντρώσουν τα δύο τρίτα των νέων επενδυτικών κεφαλαίων στην καθαρή ενέργεια.

Τα κόστη αυτών των τεχνολογιών βαίνουν μειούμενα κυρίως λόγω κινεζικής παραγωγής. Το κόστος των μεγάλων φωτοβολταϊκών κατρακύλησε κατά 60% από το 2010 ως το 2015. Τα χερσαία αιολικά είδαν το κόστους τους να πέφτει κατά το ένα τρίτο την ίδια περίοδο. Ο διεθνής οργανισμός αναμένει διατήρηση της πτωτικής τάσης με 10% στα αιολικά και 25% στα φωτοβολταϊκά την επόμενη πενταετία.

Ο IEA προβλέπει ότι οι ΑΠΕ θα καλύψουν το 26% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος ως το 2020 από 22% το 2013.

Τα δύο τρίτα της νέας ισχύος θα εγκατασταθούν στις αναδυόμενες αγορές. Η Κίνα μόνο αντιστοιχεί στο 40% της ανάπτυξης και στο ένα τρίτο των νέων επενδύσεων.

Σε επίπεδο τεχνολογίας, τα χερσαία αιολικά αντιστοιχούν σε πάνω από ένα τρίτο της νέας «καθαρής» ισχύος, τα φωτοβολταϊκά σε ακόμα ένα τρίτο και τα υδροηλεκτρικά στο ένα πέμπτο.

econews

Σχόλια