Οι ΑΠΕ σε κρίση: τι γίνεται με επενδύσεις και αναπτυξιακό νόμο

0
2279

Σημαντική επιβράδυνση καταγράφεται στον εγχώριο κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: από τη μια πλευρά η δυσχερής τραπεζική χρηματοδότηση -πόσω μάλλον μετά τα capital controls- και η μείωση των εγγυημένων τιμών και από την άλλη η πολιτική αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, έχουν λειτουργήσει αποθαρρυντικά για αρκετούς υποψήφιους επενδυτές.

Τα τελευταία στοιχεία διαπιστώνουν ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2015 η συνολική παραγωγή σημείωσε εκ νέου αύξηση 9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, φτάνοντας τις 3.825 Γιγαβατώρες. Όπως προκύπτει από έρευνα της Infobank Hellastat για τον εγχώριο κλάδο των ΑΠΕ, που εκπονήθηκε από τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectoral Studies Senior Analyst, το 2014, ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς σημείωσε απότομη επιβράδυνση, καθώς κατασκευαστική δραστηριότητα ουσιαστικά εντοπίστηκε μόνο στα αιολικά πάρκα.

—Η νέα ισχύς στις ΑΠΕ

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στο τέλος του προηγούμενου έτους διαμορφώθηκε στα 4.842,5 MW (εξαιρουμένων των ΣΗΘΥΑ), έχοντας αυξηθεί μόλις κατά 2,8% έναντι του 2013. Συνολικά, προστέθηκαν επιπλέον 131 MW, μέγεθος που αποτελεί τη μικρότερη ιστορικά ετήσια επιπλέον ισχύ. Έτσι, στην Ελλάδα στα τέλη του 2014 λειτουργούσαν φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 2.596 MW, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς κατασκευάστηκαν ελάχιστες νέες μονάδες (+17 MW).

Ακολούθως, τα αιολικά πάρκα έφτασαν τα 1.979 MW, μέγεθος αυξημένο κατά 113 MW, ενώ αρκετά μικρότερη ήταν η ισχύς των ΜΥΗΣ (220,3 MW) και των εγκαταστάσεων βιομάζας (47,2 MW). Το Μάιο του 2015 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε περαιτέρω κατά 1,8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014, φτάνοντας τα 4.929 MW. Η ισχύς των φωτοβολταϊκών μονάδων αυξήθηκε οριακά στα 2.603 MW, ενώ τα αιολικά πάρκα ξεπέρασαν τα 2.000 MW, φτάνοντας τα 2.054 MW.

Η χώρα έχει ήδη καλύψει τον εθνικό στόχο για το 2014 και το 2020 στην εγκατεστημένη ισχύ των φωτοβολταϊκών. Η ανάπτυξη της αγοράς στηρίχθηκε στις υψηλές εγγυημένες τιμές πώλησης, με συνέπεια την εμφάνιση στρεβλώσεων: υπεραποδόσεις, αύξηση του κόστους ενέργειας και κατ’ επέκταση υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (551,62 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2013), με συνέπεια οι παραγωγοί να μην μπορούν να πληρωθούν έγκαιρα από τον φορέα.

Έτσι, οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν σε σειρά μέτρων, όπως μεσοσταθμική μείωση των εγγυημένων τιμών (φωτοβολταϊκά: -29,5%, αιολικά πάρκα: -6,4%, ΜΥΗΣ: -5,4%), υποχρεωτική παροχή αναδρομικής έκπτωσης από τους παραγωγούς και διακοπή αδειοδοτήσεων για νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, απαγόρευση που ήρθη τον Απρίλιο του 2014.

«Ο τομέας των φωτοβολταϊκών συστημάτων αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα λανθασμένου χειρισμού σε θεσμικό επίπεδο, με την υπερβολική ανάπτυξη που τροφοδοτήθηκε από τις ελκυστικές αποζημιώσεις να οδηγεί σε στρεβλώσεις» όπως επισημαίνει η Μαρία Μεταξογένη, διευθύνουσα σύμβουλος της Infobank Hellastat, τονίζοντας πως «τα μέτρα για τη μείωση των εγγυημένων τιμών προσδοκάται να αμβλύνουν τις ανισότητες της αγοράς ηλεκτρισμού και να εξορθολογήσουν την ανάπτυξη του κλάδου».

—Δεν μπαίνουν στον αναπτυξιακό

Επιτάχυνση των ελέγχων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τόσο στα ολοκληρωμένα έργα όσο και στα υπό κατασκευή έργα ΑΠΕ που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να εισπράξουν έστω και μέρος των επιδοτήσεων που δικαιούνται, ζητούν με έμφαση από το υπουργείο Οικονομίας οι επενδυτές και οι φορείς των ΑΠΕ.

Όπως πληροφορείται το energypress έχει ζητηθεί ραντεβού για το σκοπό αυτό με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη.

Κυρίως ολοκληρωμένα και συνδεδεμένα αιολικά πάρκα που δικαιούνται επιδοτήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο όχι μόνον δεν έχουν εισπράξει «Ευρώ», αλλά οι ιδιοκτήτριες εταιρείες δεν έχουν καν λάβει πίσω τις εγγυητικές που έχουν καταθέσει.

Από την άλλη υπάρχουν έργα ΑΠΕ τα οποία έχουν ξεκινήσει και στη συνέχεια σταματήσει, λόγω αδυναμίας των ιδιοκτητών τους να τα αποπερατώσουν στο βαθμό που δεν έχει καταβληθεί καμία δόση των ενισχύσεων του επενδυτικού νόμου.

Οι καθυστερήσεις οφείλονται στην στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το δημόσιο, ενώ ελπίδα όλων είναι να βρεθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και οι φορείς των ΑΠΕ έχουν ζητήσει επίσης να υπάρξει νέα παράταση στο χρόνο ολοκλήρωσης των έργων του αναπτυξιακού και αντί για το τέλος του 2016 να μπορούν να τελειώσουν τα έργα τους μέχρι το τέλος του 2017.

econews

 

Σχόλια