Μια θαλάσσια χελώνα το πρώτο ερπετό που φωσφορίζει [video]

0
476

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια θαλάσσια χελώνα που διατρέχει σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης, η οποία φωσφορίζει πράσινα και ερυθρά χρώματα όταν εκτίθεται σε κυανό φως, το πρώτο ερπετό που έχει ποτέ ανακαλυφθεί με αυτή την ικανότητα.

Η θαλάσσια χελώνα του είδους (Eretmochelys imbricata) διαθέτει την ικανότητα του βιοφθορισμού, δηλαδή απορροφά φως ενός μέρους του φάσματος και το χρησιμοποιεί για να εκπέμψει φως διαφορετικού χρώματος.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα το λόγο που οι χελώνες παράγουν τις φωσφορίζουσες πρωτεΐνες.

Ο βιοφθορισμός είναι διαφορετικός από τη βιοφωταύγεια ή βιοφωτισμό που συναντάται σε άλγη και μέδουσες και άλλα είδη που είναι τα ίδια πηγές φωτός και το εκπέμπουν.

Ο βιοφθορισμός συναντάται σε ασπόνδυλα όπως τα κοράλια και οι γαρίδες.

Η ανακάλυψη έγινε στα τέλη Ιουλίου 2015 σε θαλάσσια περιοχή κοντά στα νησιά του Σολομώντα στο πλαίσιο καταδυτικής αποστολής που χρηματοδότησε η ακαδημία σύγχρονης τέχνης Thyssen-Bornemisza (TBA21 Academy).

Η εν λόγω χελώνα είναι η απλά η πρώτη θαλάσσια χελώνα με ιδιότητες βιοφθορισμού αλλά το πρώτο αμφίβιο ζώο που εντοπίζεται να φωσφορίζει. Η χελώνα ανήκει σε ένα είδος (Eretmochelys imbricata) που βρίσκεται υπό εξαφάνιση αφού τις τελευταίες δεκαετίες έχει χαθεί το 90% του πληθυσμού του παγκοσμίως.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι η χελώνα ανέπτυξε αυτή την ιδιότητα είτε για να προσελκύσει θηράματα, είτε για να προσελκύσει ταίρι είτε για κάποιου είδους επικοινωνία είτε ως αμυντικό όπλο απέναντι σε αντιπάλους της.

Δείτε το video που έλαβε με την κάμερά του ο θαλάσσιος βιολόγος του Πανεπιστημίου Σίτυ της Νέας Υόρκης, Ντέιβιντ Γκρούμπερ και το οποίο δημοσίευσε το National Geographic.

econews

Σχόλια