ΔΕΗ: «μπλόκο» στην αλλαγή παρόχου και «αβάντα» στον λιγνίτη

0
396

Την απαγόρευση αλλαγής προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον προηγούμενο πάροχο, θα θεσμοθετήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τροποποιώντας τη σχετική διάταξη του Κώδικα Προμήθειας.

Αυτό έγινε γνωστό από τη ΓΕΝΟΠ, η διοίκηση της οποίας συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνo Σκουρλέτη. Σημειώνεται ότι η σχετική τροποποίηση αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΔΕΗ, προκειμένου να αποτραπεί η διαρροή οφειλετών προς εναλλακτικούς παρόχους, χωρίς προηγουμένως να έχουν τακτοποιηθεί τα χρέη τους.

Στην ίδια συνάντηση, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, ο κ. Σκουρλέτης δεσμεύθηκε ότι οι τιμές εκκίνησης στις δημοπρασίες ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ που σχεδιάζονται, προκειμένου να ανοίξει η αγορά ενέργειας, δεν θα είναι κάτω από το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ.

—Ο λιγνίτης και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας

Επανέλαβε δε τις θέσεις της κυβέρνησης κατά της πώλησης του ΑΔΜΗΕ και του σεναρίου για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», ενώ επισήμανε ότι δεν θα πληγεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ.

Είπε επίσης ότι είχε γίνει αποδεκτό ότι μπορεί να υποβληθεί εναλλακτική πρόταση. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πρόταση πάνω στο τραπέζι για τη δημιουργία μικρής ΔΕΗ. Η δημιουργία μικρής ΔΕΗ ήταν μια πρόταση που είχε κάνει πέρυσι το καλοκαίρι η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Τώρα μιλάμε πάνω στο πολύ συγκεκριμένο που έχει να κάνει με τον ΑΔΜΗΕ και με κάποιες αλλαγές, οι οποίες αφορούν την αγορά ενέργειας, αλλά δεν πλήττουν το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ».

Έφερε ως παράδειγμα ότι «θα μπορούσε να υπάρξει μια από κοινού δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, όπου θα υπάρχει η συμμετοχή του Δημοσίου και των ιδιωτών. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι θα μπορούσαμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να δούμε την συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο».

Εξήγησε ότι «δεν μιλάμε για εκχώρηση. Μιλάμε για νέες επενδύσεις. Ενδεχομένως λέω. Δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, κάτι στον ορίζοντα. Μιλάμε θεωρητικά, γενικά».

Συμπλήρωσε ακόμη πως «δηλαδή, για παράδειγμα, εμείς σκεφτόμαστε τώρα ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων σε σχέση με τα νησιά, έτσι ώστε να αποκτήσουν τη δική τους ενεργειακή αυτάρκεια».

Για την ίδια συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, από την πλευρά του υπουργείου συμπληρώνεται ότι η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και επικεντρώθηκε στις εξελίξεις γύρω από την ηλεκτρική ενέργεια.

Οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ – ΚΗΕ εξέφρασαν τη διαφωνία τους με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, καθώς και με υφιστάμενες ρυθμίσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που θεωρούν ότι πλήττουν την λειτουργία της ΔΕΗ, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Επίσης, διατύπωσαν μια σειρά από παρατηρήσεις για ορισμένα ζητήματα, μεταξύ άλλων για τις δημοπρασίες πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και την απαγόρευση προσλήψεων στη ΔΕΗ.

Επεσήμαναν ακόμη την ανάγκη αξιοποίησης του συνόλου των εγχώριων κοιτασμάτων λιγνίτη.

«Ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας για τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία, με έμφαση στο ζήτημα του ΑΔΜΗΕ και επανέλαβε τη θέση της Κυβέρνησης για τη μη ιδιωτικοποίησή του» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχόλια