Η κυβέρνηση προστατεύει τα αυθαίρετα, εμποδίζει τις κατεδαφίσεις

0
685

Από την κυβέρνηση ενός πολιτικού κόμματος που διαλαλεί όπου σταθεί κι όπου βρεθεί την περιβαλλοντική του ευαισθησία και που ως προεκλογική παντιέρα «ανέμισε» την αποκατάσταση της νομιμότητας και της δικαιοσύνης στην Ελλάδα αλλιώς τα περιμέναμε.

Βουλευτές της συμπολίτευσης και υπουργοί, ενδεικτικά οι κκ. Πάντζας και Κουρουμπλής, μπήκαν «ασπίδα» στην κατεδάφιση αυθαιρέτων εμποδίζοντας τις μπουλντόζες να κάνουν τη δουλειά τους.

Συγκεκριμένα, στα Περιβολάκια Ραφήνας η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής επιχείρησε στις 24 Σεπτεμβρίου να εφαρμόσει τον νόμο κατεδαφίζοντας δέκα αυθαίρετα σπίτια, μια υπόθεση που έχει τελεσιδικήσει εδώ και 20 χρόνια χωρίς όμως η απόφαση του δικαστηρίου να έχει ποτέ εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για την κατεδάφιση περίπου 2.500 αυθαίρετων κτιρίων μεταξύ των οποίων και αυτά στην Ραφήνα, έχει ληφθεί από τα έτη 1990-1993 καθώς κρίθηκε ότι έχουν κτιστεί σε δασικές περιοχές.

Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες νομιμοποίησης των αυθαιρέτων τους με το επιχείρημα ότι η διοίκηση έχει αποφανθεί ότι πρόκειται για ιδιωτικές εκτάσεις, «αγροτεμάχια», όπως ρητά αναφέρονται αυτές, τόσο στα αποσπάσματα του Εθνικού Κτηματολογίου, όσο και στα συμβόλαια των ιδιοκτητών.

Όμως οι αποφάσεις για την κατεδάφιση είναι ακόμα σε ισχύ μετά από 25 χρόνια. Μάλιστα εν μέσω Μνημονίου, η Αποκεντρωμένη Κρατική Διοίκηση εξασφάλισε χρηματοδότηση 729.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για να πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις.

Συμμάχους οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων βρήκαν στο πρόσωπο του δημάρχου Ραφήνας, δημοτικών συμβούλων, αλλά και βουλευτών μεταξύ των οποίων ο κωμικός Γιώργος Πάντζας. Ζήτησαν δε τη συνδρομή του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Η κατεδάφιση αναβλήθηκε και πάλι για τις αρχές Οκτωβρίου.

Ανάλογη κατάσταση συνάντησαν τα συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης χθες στη Λαυρεωτική, όπου προσπάθησαν να κατεδαφίσουν παράνομη προβλήτα και τον διάδρομο πρόσβασης σε αυτή που ξεκινά από κατοικία φαρμακοβιομήχανου.

Κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν και απέτρεψαν την κατεδάφιση, υποστηρίζοντας ότι από τις εγκαταστάσεις εξυπηρετούνται οι λουόμενοι.

Πέρυσι, βουλευτές αντιτάχθηκαν στην εφαρμογή του νόμου εμποδίζοντας την κατεδάφιση αυθαιρέτων στην προστατευόμενη περιοχή του Σχινιά, αλλά και στο Μικρολίμανο του Πειραιά.

Με άλλα λόγια στην Ελλάδα μας κυβερνούν οι «μαυρογιαλούροι» που ψηφίζουμε και που μας αξίζουν.

Για την ιστορία, η κομματική εφημερίδα «Αυγή» παρουσιάζει την είδηση κάπως έτσι:

«Διμοιρίες ΜΑΤ, ασθενοφόρα, λιποθυμίες και μπουλντόζες έτοιμες να «καταπιούν» την περιουσία των κατοίκων μπροστά στα μάτια τους, συνέθεταν την εικόνα χθες στα Περιβολάκια Ραφήνας. Τελικά η κατεδάφιση αποτράπηκε μετά από συντονισμένες προσπάθειες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάντζα, του δήμαρχου Ραφήνας – Πικερμίου Βασίλη Πιστικίδη καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου. Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε ολιγοήμερη αναβολή ούτως ώστε να εξεταστούν οι ισχυρισμοί των ιδιοκτητών των ακινήτων. Έτσι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προχώρησε σε αναβολή εκτέλεσης των κατεδαφίσεων μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου, ενώ σήμερα θα γίνει συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι εντολές κατεδάφισης απεστάλησαν μεταξύ 7 και 14 Σεπτεμβρίου 2015 εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αν και ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας – Πικερμίου είχε ζητήσει την αναστολή εκτέλεσης των κατεδαφίσεων έως ότου αναρτηθούν και κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, δεδομένου ότι κάποιες περιοχές που καλύπτουν τις προϋποθέσεις θα αποβάλλουν στο μέλλον τον δασικό τους χαρακτήρα με απόφαση υπουργού ΠΕΚΑ, όπως προβλέπει και ο νόμος 3889/2010, γεγονός που δεν επιτρέπει τη δημιουργία τετελεσμένων.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω ακίνητα κατασκευάστηκαν νομότυπα πριν από πολλά χρόνια σε φερόμενα ως δασικά τμήματα του δήμου και οι ιδιοκτήτες τους σήμερα είναι αντιμέτωποι με την ύπαρξη αντικρουόμενων διαχρονικά νόμων, καθώς και με σχετικές εντολές κατεδάφισης που έχουν αποσταλεί».

Φωτογραφία: Newsbeast

econews

Σχόλια