Ινδία: η «βόμβα» του πλανήτη προτείνει ως τη λύση το «lifestyle» της

0
846

Μπορεί η Ινδία να αποτελεί κυριολεκτικά μια ωρολογιακή βόμβα για το παγκόσμιο Κλίμα (διαβάστε εδώ γιατί) εξαιτίας του δυτικού μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης που υιοθετεί σταδιακά, αλλά από την άλλη πλευρά ο Ινδός υπουργός Περιβάλλοντος, Πρακάς Τζαβαντεκάρ κατηγορεί τις χώρες της Δύσης για την κλιματική αλλαγή και δηλώνει ότι μόνο ο «ινδικός τρόπος ζωής» μπορεί να σώσει τον κόσμο.

Διπλό μήνυμα; Αντίφαση; Περίπου.

Ο Τζαβαντεκάρ ότι η χώρα του όσο αναπτύσσεται και καταπολεμά τη φτώχεια θα αυξήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες είναι ήδη οι τρίτες υψηλότερες παγκοσμίως, αλλά θα διατηρεί τις κατά κεφαλήν εκπομπές σε επίπεδα χαμηλότερα συγκριτικά με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χάρη σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής

«Κάποια στιγμή ο κόσμος θα πρέπει να συζητήσει ορισμένα θέματα σχετικά με τον τρόπο ζωής της Δύσης, γιατί αυτός ο πλανήτης δεν είναι επαρκής για τη διατήρηση υπερβολών. Ο ινδικός τρόπος ζωής είναι βιώσιμος. Δεν πρόκειται για κάτι που προέκυψε λόγω της φτώχειας, αλλά γεννήθηκε μέσα από τις αξίες που πρεσβεύουμε», δήλωσε σε συνέντευξη του στο Reuters.

Εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών αναμένεται να συναντηθούν στο Παρίσι το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο με αντικείμενο μία συμφωνία για την επιβράδυνση της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος και τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από το όριο των δύο βαθμών Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η Ινδία είναι μία από τις λίγες μεγάλες οικονομίες που δεν έχουν δεσμευτεί ακόμα για το έτος κατά το οποίο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα κορυφωθούν προτού αρχίσουν να μειώνονται.

Ο Τζαβαντεκάρ δήλωσε ότι το έτος αυτό θα βρίσκεται στο μακρινό μέλλον, διότι η χώρα έχει ανάγκη την καταπολέμηση της φτώχειας και την παροχή πρόσβασης σε ενέργεια σε περισσότερους από 300 εκατομμύρια Ινδούς που εξακολουθούν να ζουν χωρίς αυτή.

Η Ινδία πρόκειται να δεσμευτεί σε μείωση των εκπομπών ανά μονάδα αύξησης του ΑΕΠ εάν οι ανεπτυγμένες χώρες παράσχουν τεχνολογίες και χρηματοδότηση για να καταπολεμήσουν την Κλιματική Αλλαγή.

econews

 

Σχόλια