ΔΕΗ: Σκουρλέτης ανάμεσα σε Μνημόνιο και συνδικαλιστές

0
100

Δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Ο διαχειριστής των δικτύων υψηλής τάσης, ο ΑΔΜΗΕ, υπήρχε το αίτημα από τους δανειστές να ιδιωτικοποιηθεί. Η βάση αυτού του αιτήματος ήταν να μην είναι μια θυγατρική της ΔΕΗ, όπως είναι τώρα ο ΑΔΜΗΕ, για να χειρίζεται τα δημόσια δίκτυα, αλλά να είναι ένας ιδιωτικός φορέας, ο οποίος να είναι πιο αντικειμενικός απέναντι στη δημόσια ΔΕΗ και τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας.

Η δικιά μας αντιπρόταση είναι ναι, βεβαίως να φτιαχτεί μια ξεχωριστή από τη ΔΕΗ εταιρεία δημόσιας τάσης, αλλά να είναι δημόσια. Να μην πάρουμε από τη ΔΕΗ τα πάγια, δηλαδή όλα αυτά τα δίκτυα που κοστίσαν στον ελληνικό λαό δισεκατομμύρια που έχουν φτιαχτεί τις τελευταίες δεκαετίες», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ο ίδιος απάντησε:

«Όταν μιλάμε για απελευθέρωση της ενέργειας στην Ευρώπη διαφορετικά το εννοεί ο καθένας. Συνήθως πίσω από την απελευθέρωση, κάθε κράτος θέλει να ενισχύει τα δικά του εθνικά συμφέροντα, αυτές οι προτάσεις δεν είναι ουδέτερες.

Υπάρχει ένα πλαίσιο της συμφωνίας, προβλέπει κάποια πράγματα για την ΔΕΗ, εμείς θεωρούμε ότι θα πετύχουμε και έχουμε πετύχει να γίνει αυτή η συζήτηση, τουλάχιστον, αποδεκτή να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ.

Ερωτηθείς αν το κράτος θα κρατήσει ολόκληρη τη ΔΕΗ ή ένα κομμάτι της θα περάσει σε ιδιώτες, είπε:

«Αυτή την στιγμή ένα μέρος είναι σε ιδιώτες. Δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Θα κρατήσει το πλειοψηφικό πακέτο».

—Συνάντηση με ΓΕΝΟΠ

Εντωμεταξύ, ο Πάνος Σκουρλέτης την Τετάρτη θα συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Στη συνάντηση, ο κ. Σκουρλέτης αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της κυβέρνησης που διατύπωσε και κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ότι δηλαδή αποτελεί προτεραιότητα η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ αλλά και ότι θα εφαρμοστούν οι προβλέψεις της συμφωνίας του Αυγούστου.

Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ θα προσέλθει στη συνάντηση με μια πλήρη ατζέντα θέσεων για τις ανοιχτές εκκρεμότητες, βάση των οποίων αποτελεί η πλήρης διαφωνία με όλα όσα περιέχονται στο μνημόνιο είτε αναφέρονται στην πώληση του ΑΔΜΗΕ, είτε στη μείωση του μεριδίου αγοράς μέχρι το 2020 είτε στην παραχώρηση του 25% της υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής παραγωγής μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Σχόλια