Απαγορεύτηκαν τα τσίρκα με ζώα στην Ολλανδία

0
373

Την απαγόρευση της χρήσης άγριων ζώων στα τσίρκα της χώρας θέσπισε η κυβέρνηση της Ολλανδίας.

Η απόφαση αφορά σε 22 ενεργά τσίρκα, 16 εκ των οποίων χρησιμοποιούν 119 άγρια ζώα.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι η χρήση των ζώων στο τσίρο συνεπάγεται άγχος και τραυματισμούς για τα ζώα που υποχρεώνονται σε συνεχείς μετακινήσεις μέσα σε μικρά κλουβιά και σε διαμονή μέσα σε στενά και άβολα καταλύματα.

Μεταξύ των ειδών άγριας ζωής που περιλαμβάνει η απαγόρευση είναι καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες, τίγρεις, λιοντάρια, ζέβρες, θαλάσσιους λέοντες και πρωτεύοντα θηλαστικά (πίθηκοι, χιμπαντζήδες κλπ).

Η απαγόρευση επιτεύχθηκε κατόπιν πολυετών δράσεων φιλοζωικών οργανώσεων, όπως Wilde Dieren de Tent Uit.

Μέχρι στιγμής εννέα ευρωπαϊκές χώρες έχουν σε ισχύ πλήρεις απαγορεύσεις σχετικά με τη χρήση άγριων ζώων στο τσίρκο, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, του Βελγίου, αλλά και της Ελλάδας.

Η χώρα μας απαγόρευσε τη χρήση άγριων ζώων στο τσίρκο το 2012 μετά από έντονες πιέσεις της ΜΚΟ Animal Action (πρώην Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων). Ήταν μάλιστα η πρώτη στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που θέσπισε αυτό το μέτρο.

«Παρά το γεγονός ότι συγχαίρουμε ολόψυχα την Ολλανδία για την ψήφιση αυτής της νομοθεσίας, μας ανησυχεί το τι μέλλει γενέσθαι με τα 16 τσίρκα με ζώα στην Ολλανδία. Θα ταξιδέψουν απλά στη Βρετανία και τη Γερμανία, όπου μπορούν να εξακολουθούν να εργάζονται;», αναρωτήθηκε ο Κίραν Χάρκιν, επικεφαλής της φιλοζωικής οργάνωσης Four Paws.

«Πρέπει πραγματικά όλη η Ευρώπη να αναλάβει δράση ενάντια σε αυτή την ξεπερασμένη μορφή ψυχαγωγίας, για χάρη της καλής διαβίωσης και της φροντίδας των άγριων ζώων που έχουν απομείνει στον πλανήτη», πρόσθεσε.

econews

Σχόλια