Πρέσπες: ξαναζωντάνεψε ο νερόμυλος του Αγίου Γερμανού

0
1088

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ), o Δήμος Πρεσπών και ο Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός και Αθλητικός Σύλλογος Αγίου Γερμανού διοργάνωσαν εκδήλωση για τα εγκαίνια του Παραδοσιακού Μύλου του Αγίου Γερμανού Πρεσπών.

Ήταν μία ιδιαίτερη γιορτή για το χωριό του Αγίου Γερμανού και τους κατοίκους του, μιας και ο νερόμυλος εκτός από σημαντικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τόπο. Με μεγάλη συγκίνηση οι γηραιότεροι του χωριού είδαν το μύλο να ξαναπαίρνει ζωή, ενώ οι νεότεροι υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την επαναλειτουργία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος της αναστήλωσης δεν είναι η δημιουργία ενός μουσειακού χώρου, αλλά και ενός λειτουργικού χώρου όπου οι κάτοικοι θα αλέθουν τα σιτηρά τους και θα πλένουν τις φλοκάτες και τα χαλιά τους.

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Γερμανού κα. Ιωάννα Τσίκου καλωσόρισε τον κόσμο, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν τα εγκαίνια ο Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας-Πολιτισμού-Τουρισμού και Αθλητισμού κ. Παύλος Τσότσος, ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, με την ευγενική δωρεά των οποίων πραγματοποιήθηκε η αναστήλωση του κτίσματος, καθώς και ο Πρόεδρος της ΕΠΠ. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι κάτοικοι του Αγίου Γερμανού και όλων των χωριών του Δήμου Πρεσπών, καθώς και εκλεκτοί φίλοι από την ευρύτερη περιοχή του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών.

Η τελετή συνέχισε με αγιασμό του νερόμυλου και ο Ασκών Καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης έκοψε την κορδέλα. Ακολούθησε επίδειξη των μηχανισμών του νερόμυλου με παραγωγή αλευριού στον αλευρόμυλο, πλύσιμο φλοκατών στη νεροτριβή και «χτύπημα» υφαντών στο μαντάνι. Η εκδήλωση έκλεισε με μπουφέ τοπικών εδεσμάτων, τα οποία προσφέρθηκαν ευγενικά από τις γυναίκες του χωριού.

Για να επισκεφτείτε τον μύλο, να μάθετε την ιστορία του, αλλά να δείτε και τους πλήρως λειτουργικούς μηχανισμούς του καλέστε την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών στο 23850 51211.

—Ο μύλος του Άγιου Γερμανού

Ο μύλος του Αγίου Γερμανού είναι ένα ισόγειο πέτρινο κτίσμα με ξύλινη οροφή, που κτίστηκε το 1930 και αποτελούσε συγκρότημα τριών χρήσεων: του νερόμυλου (για το άλεσμα των σιτηρών), της νεροτριβής (για το πλύσιμο των υφασμάτων) και του μαντανιού (για το φούσκωμα και «πήξιμο» των υφαντών). Το κτήριο εγκαταλείφθηκε μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Οι πρόσφατες εργασίες αποκατάστασης του ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2013 και ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 2015.

Το παλαιό κτίριο των μύλων επισκευάστηκε για πρώτη φορά το 1997 από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με τη βοήθεια των κατοίκων του χωριού, εθελοντών του WWF Ελλάς και την υποστήριξη του Ιδρύματος MAVA. Το 2015 ολοκληρώθηκε η αποκατάστασή του, με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

Ως τα μέσα του 20ου αιώνα η Πρέσπα ήταν πιο πυκνοκατοικημένη απ’ ότι είναι σήμερα. Οι ανάγκες για άλεσμα των καρπών, το πλύσιμο και την επεξεργασία των μάλλινων υφασμάτων ήταν μεγάλες. Καλύπτονταν, λοιπόν, από μηχανήματα ή κατασκευές που λειτουργούσαν με τη δύναμη του ρέοντος νερού. Για το λόγο αυτό υπήρχαν πολλοί μύλοι στην περιοχή και ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της λεκάνης των Πρεσπών όπου ρέουν πολλά ποταμάκια και ρυάκια.

Μόνο κατά μήκος του ρύακα του Αγίου Γερμανού υπήρχαν περίπου 20 μύλοι, ενώ στο χωριό του Αγίου Γερμανού λειτουργούσαν εννέα.

econews

Σχόλια