Κρήτη: τα αιολικά αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο λένε κτηνοτρόφοι

1
989

Την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων εξέφρασαν κτηνοτρόφοι από το Αμάρι Ρεθύμνου στην Κρήτη με κύριο επιχείρημα την αλλοίωση του φυσικού τοπίου και του πολιτισμού της περιοχής από τις ανεμογεννήτριες.

Οι κτηνοτρόφοι στο Αμάρι, αφενός εκφράζουν και στις αρχές, αλλά και στην επίσημη πολιτεία την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την κατασκευή αιολικών πάρκων, αφετέρου, καλούν την Επιτροπή Περιβάλλοντος και το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης να απορρίψουν την μελέτη που έχει κατατεθεί και να διασώσουν το φυσικό και πολιτισμικό, απόθεμα της περιοχής του Αμαρίου και ολόκληρης της Κρήτης.

Το τοπίο θα μείνει ανέπαφο από παρεμβάσεις τέτοιου είδους, σύμφωνα με το σύλλογο των κτηνοτρόφων της περιοχής, τα μέλη του οποίου θα πράξουν όπως δηλώνουν όλα τα απαραίτητα, ώστε να ξαναδώσουν ζωή και αξία στον πρωτογενή τομέα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σε σχετική, με το θέμα που έχει προκύψει, ανακοίνωση τους, επισημαίνουν πως: «Κτηνοτροφικός σύλλογος, οι κάτοικοι του Αμαρίου, η δημοτική αρχή του Αμαρίου, μαζί με όλους τους φορείς της περιοχής, θα υπερασπιστούμε το αυθεντικό τοπίο του Αμαρίου και ολόκληρης της Κρήτης. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε ανέπαφο το μοναδικό ανάγλυφο της περιοχής του Αμαρίου, με κάθε κόστος. Το τοπίο είναι ο πλούτος που μας έμεινε να επικαλεστούμε στο Αμάρι, αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη, για να ξαναδώσουμε αξία στον πρωτογενή τομέα και στο κτηνοτροφικό προϊόν.

Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εταιρεία να προκαλέσει την μόνιμη αλλοίωση και υποβάθμιση της περιοχής μας και μοναδικός σκοπός μας από εδώ και στο εξής είναι να είμαστε αυτοί που θα αποφασίζουμε για το μέλλον μας και για τη χρήση της γης των προγόνων μας. Δεν θα αναφερθούμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά των ανεμογεννητριών και των πυλώνων, αυτά τα έχουν περιγράψει αναλυτικά οι ίδιες οι εταιρείες και μπορεί οποιοσδήποτε να καταλάβει το μέγεθος των κατασκευών, κατά συνέπεια το μέγεθος της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος που σχεδιάζουν».

Η αντίδραση του κλάδου των κτηνοτρόφων του Αμαρίου έρχεται αμέσως μετά την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της περιφέρειας Κρήτης για διαβούλευση του συνολικού σχεδιασμού και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή και εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Κρήτη.

—Αντιδράσεις και στο Ρέθυμνο

Σημαντικές αντιδράσεις κατά των αιολικών πάρκων, των επονομαζόμενων και βιομηχανικών ΑΠΕ (βΑΠΕ) καταγράφονται και στο Νομό Λασιθίου από διάφορους φορείς και οργανώσεις, όπως η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου.

Η συγκεκριμένη κίνηση κατηγορεί τον Δήμο Αγίου Νικολάου για ελλιπή ενημέρωση σχετικά με τις «β.ΑΠΕ» και για «άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητήσει και να πάρει θέση επί του θέματος».

«Ας υποθέσουμε ότι δεν είμαστε σωστά ενημερωμένοι κι ότι οι δεκάδες αρνητικές αποφάσεις τοπικών συμβουλίων, Πολιτιστικών Συλλόγων και φορέων πάρθηκαν χωρίς γνώση και «σωστή» ενημέρωση. Ας υποθέσουμε ότι εκατοντάδες πολίτες στην περιοχή μας και χιλιάδες σ’ όλη την Κρήτη έσφαλαν. Ακόμη κι αν η ομόφωνη αρνητική απόφαση για τις βΑΠΕ του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου ήταν εσφαλμένη, προκαλεί εντύπωση το ότι από τη μια δηλώνεται άγνοια για το θέμα κι απ’ την άλλη αποδοχή ή έστω θετική αντιμετώπιση των «επενδύσεων»( πρόσφατο παράδειγμα το υβριδικό τέρας στα όρια Βραχασίου-Μαλλίων για το οποίο το Δ.Σ. με την διπλή ψήφο του προέδρου γνωμοδότησε θετικά). Δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν κατά των βΑΠΕ στο προηγούμενο Δημοτικό συμβούλιο τώρα δηλώνουν ανενημέρωτοι(!) μετά 5 σχεδόν χρόνια που προέκυψε το θέμα με αφορμή τον πρώτο ανεμολογικό ιστό που τοποθετήθηκε στην ορεινή περιοχή του Κρούστα» αναφέρεται σχετικά στην ιστοσελίδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.