Η κυβέρνηση καταδικάζει τις ΑΠΕ με τη διακοψιμότητα στη βιομηχανία

0
1310

Σε γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση και ειδικότερα για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Πάνο Σκουρλέτη θα εξελιχθεί η διακοψιμότητα στη βιομηχανία.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας και που επικύρωσε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να εφαρμοστούν οι Συμβάσεις Διακοψιμότητας.

Το μέτρο αφορά στο σύνολο της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, δηλαδή στους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, το «μάρμαρο» της διακοψιμότητας αναμένεται να πληρώσουν οι παραγωγοί «πράσινης» ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά.

—Το κόστος της διακοψιμότητας και οι ΑΠΕ

Η «διακοψιμότητα» θα επιτρέπει σε ενεργοβόρες βιομηχανίες να διακόπτουν για συγκεκριμένες περιόδους (κυρίως ώρες αιχμής) τη λειτουργία τους, μειώνοντας έτσι τη συνολική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, με αντάλλαγμα εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής τάσης που καταναλώνουν, καθώς θα επιβαρύνουν λιγότερο το σύστημα.

Το κόστος εφαρμογής του μέτρου στην Ελλάδα υπολογίζεται από 60 ως 70 εκατομμύρια Ευρώ. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μη ρίξει και αυτό το κόστος στην πλάτη των καταναλωτών, το «μάρμαρο» θα κληθούν να πληρώσουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι λιγνιτικές μονάδες και οι μονάδες φυσικού αερίου χαίρουν μιας σχετικής «προστασίας» ως μονάδες βάσης.

Οπότε αυτός που μένει να σηκώσει το βάρος είναι ο «συνήθης ύποπτος» για τα προβλήματα του ενεργειακού κλάδου στη χώρα μας: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η λύση που προωθείται προβλέπει εισφορά 3,6% επί του τζίρου για όλα τα φωτοβολταϊκά και 1,8% επί του τζίρου για τα αιολικά.

—Μεταξύ σφύρας και άκμονος 

Και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «τετραγωνίσει τον κύκλο». Με άλλα λόγια, να συμβιβάσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις προς διάφορες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες (για παράδειγμα στους ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών, στους οποίους υποσχέθηκαν αποκατάσταση των αδικιών από το new deal) με τις προβλέψεις του Μνημονίου που υπέγραψε.

Από τη μια πλευρά, οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ, ειδικά αιολικών και φωτοβολταϊκών, αναμένεται να αντιδράσουν άμεσα στο προωθούμενο μέτρο.

Εκπρόσωποι των αιολικών επισήμαιναν ότι η διακοψιμότητα δεν είναι τίποτα περισσότερα παρά η αμοιβή της βιομηχανίας για μια υπηρεσία που δεν παρέχει και η επιβάρυνση, κυρίως των ΑΠΕ, για μια υπηρεσία που δεν απολαμβάνουν την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζεται στη διακοψιμότητα ώστε να αντισταθμίσει και μια ακόμα επιβάρυνση στην ελληνική βιομηχανία, τη μνημονιακή κατάργηση των εκπτώσεων 20% στο βιομηχανικό ρεύμα.

—Αναζητώντας πηγές στήριξης της εγχώριας βιομηχανίας

Η διακοψιμότητα δεν επαρκεί για τη διαμόρφωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Εάν δε μειωθεί η επιβάρυνση των ΑΠΕ θα πρέπει να αναζητηθούν επιπρόσθετες πηγές για τη χρηματοδότηση του μέτρου.

 

 

Όπως μεταδίδει το energypress, o τέως Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Γιάννης Τόλιος, είχε καταθέσει πρόταση στον πρώην υπουργό ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη που περιελάμβανε τα εξής σενάρια:

Το πρώτο ήταν να εφαρμοστεί το μέτρο άμεσα με τον τρόπο που είχε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η προηγούμενη κυβέρνηση και είχε λάβει τη σχετική έγκριση. Το σενάριο αυτό οδηγούσε όπως είπαμε σε οριζόντια επιβάρυνση των παραγωγών ΑΠΕ.

Το δεύτερο ήταν να εφαρμοστεί το μέτρο άμεσα και να υπάρξει διαφοροποίηση ως προς τις πηγές χρηματοδότησης, με μείωση των ποσοστών επιβάρυνσης των ΑΠΕ:

* Να υπάρξει δέσμευση από την πλευρά των κρατικών εταιρειών ότι δε θα εγγραφούν στο μητρώο για τη διακοψιμότητα. Η πρόταση αφορούσε τη ΔΕΗ αλλά και τη Λάρκο.

* Να καλυφθεί μέρος του απαιτούμενου κόστους από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων ρύπων που μέχρι και το τέλος του 2015 οδηγούνται στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

* Να καλυφθεί μέρος του απαιτούμενου κόστους από την εξοικονόμηση που θα υπάρξει το 2015 λόγω της αλλαγής στο μηχανισμό επάρκειας ισχύος (τα νέα ΑΔΙ) για τον οποίο θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσει το ΥΠΑΠΕΝ.

econews

Σχόλια