Οι πολίτες φώναξαν «Βρωμάτε» στους πολιτικούς με αφορμή τα σκουπίδια #YouStink

0
107

Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Βηρυττού στο Λίβανο απαιτώντας από τους πολιτικούς της χώρας να δώσουν λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ειδικότερα, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου εκατοντάδες ακτιβιστές ήρθαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στο Λιβανικό Κοινοβούλιο.

Η κρίση των σκουπιδιών στο Λίβανο μετρά ήδη δύο μήνες χωρίς να διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα.

Με αφορμή τα σκουπίδια ξεκίνησε μια διαδικτυακή καμπάνια με το hashtag #YouStink, η οποία θέτει σε αμφισβήτηση το σύνολο του πολιτικού κατεστημένου στην αραβική χώρα.

Μιλώντας στο Associated Press, ο διαδηλωτής Νεαμάτ Μπαντρεντίν δήλωσε ότι «δεν θέλουμε άλλες χωματερές, θέλουμε χώρους υγειονομικής ταφής με βάση τα διεθνή κριτήρια που δεν θα αποτελούν εστίες καρκινογόνων ασθενειών που μας σκοτώνουν».

Οι δρόμοι της Βηρυττού, μιας πόλης άλλοτε γνωστής και ως «Παρίσι της Μέσης Ανατολής», κατακλύζονται από χιλιάδες τόνους σκουπιδιών.

Η βασική χωματερή της πόλης κορέστηκε τον Ιούλιο και η κυβέρνηση, απροετοίμαστη για την επόμενη ημέρα, βλέπει τα σκουπίδια να σχηματίζουν βουνά στη μεσογειακή ακτή.

«Οι διεφθαρμένοι του καθεστώτος πολεμούν το κίνημα διότι φοβούνται τη λογοδοσία και τη σύλληψή τους “επ΄αυτοφώρω”» λέει ο ακτιβιστής του #YouStink, Αμπντέλ Μαλέκ Σουκαρίγιε.

«Θα συνεχίσουν να είναι διεφθαρμένοι και να κάνουν περιουσίες εις βάρος των φτωχών» προσθέτει.

Ο Λίβανος βρίσκεται σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αβεβαιότητας και αναταραχών. Το κοινοβούλιο δεν έχει καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο εδώ και ένα χρόνο, ενώ η χώρα με πληθυσμό τεσσάρων εκατομμυρίων ήδη φιλοξενεί 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη γειτονική Συρία.

Οι διαδηλωτές είναι εξαγριωμένοι και απειλούν «να πετάξουν τους πολιτικούς μαζί με τα σκουπίδια».

econews

Σχόλια