Νέα κυβέρνηση Τσίπρα: «σπάει» το ΥΠΑΠΕΝ – Η πιθανή σύνθεση

0
698

Σε ανασύσταση και μετονομασίες Υπουργείων προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δύο Προεδρικά Διατάγματα. Μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα:

  • Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
  • Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου  που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού,  ανασυνίσταται  και μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  • Το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μετονομάζεται σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
  • Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυνιστάται σε Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
  • Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στα νέα Υπουργεία μεταφέρεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων,  των υπηρεσιών, των θέσεων και το προσωπικό των ανασυνιστόμενων υπουργείων.

Η γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς της οποίας προΐσταται σήμερα ο  Γιώργος Βασιλειάδης, μαζί με τους εποπτευομένους   από αυτήν φορείς μεταφέρεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης και ανασυγκρότησης που είχε μεταφερθεί στο πρώην υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεταφέρεται στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Όπου δε αναφέρεται Υπουργός αρμόδιος για θέματα Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα, νοείται πλέον ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

—Νόμιμα τα Προεδρικά Διατάγματα

Τα δύο προεδρικά διατάγματα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την ανασύσταση και μετονομασία των υπουργείων ενέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ως νόμιμα και συνταγματικά τα δύο προεδρικά διατάγματα, κάνοντας ωστόσο, μια νομοτεχνικού περιεχομένου παρατήρηση.

Ειδικότερα, το ΣτΕ επισήμανε ότι στα σχετικά άρθρα του οροεδρικού διατάγματος που αναφέρονται στην ανασύσταση και μετονομασία των υπουργείων α) Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, β) Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, γ) Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δ) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, πρέπει να περιληφθεί διάταξη, η οποία να κάνει σαφές ότι στα ανασυστόμενα υπουργεία μεταφέρονται και οι εποπτευόμενοι φορείς τους.

—Ποια ονόματα «παίζουν» για τα υπουργεία

Το υπουργείο Ανάπτυξης σπάει στα τρία (από τα οποία το ένα θα παραμείνει στον Γ.Σταθάκη) γίνεται αυτόνομο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και τo Υποδομών (το παλαιό Δημοσίων Έργων).

Επιπλέον αλλάζουν οι αρμοδιότητες των υπουργών, με προσπάθεια να υπάρξουν αυτόνομες αρμοδιότητες και να μην εμπλέκονται από υπουργείο σε υπουργείο.

Όσον αφορά τα ονόματα: Έκλεισε, όπως όλα δείχνουν, στην Προεδρία της Βουλής το όνομα του Νίκου Βούτση μετά την άρνηση του Γιάννη Δραγασάκη.

Όσον αφορά τον κ. Δραγασάκη γίνεται προσπάθεια ώστε να αποκτήσει και πάλι έναν επιτελικό ρόλο στην κυβέρνηση και να εποπτεύει τον Οικονομικό Κύκλο.

Κυβερνητική εκπρόσωπος παραμένει, όπως φαίνεται η Όλγα Γεροβασίλη(η οποία έχει προταθεί για το Υγείας, πλην όμως αποφασίστηκε να παραμείνει στη ως κυβερνητική εκπρόσωπος).

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Έκλεισε στο υπουργείο Οικονομικών ο Ευ.Τσακαλώτος, έκλεισε στο νέο υπουργείο Προγράμματος (για την παρακολούθηση της εφαρμογής Μνημονίου, των διαπραγματεύσεων και των μεταρρυθμίσεων) ο Γ.Χουλιαράκης (είναι πολύ πιθανόν το υπουργείο αυτό να είναι παρά τω πρωθυπουργώ).

Ο Γ. Κατρούγκαλος παραμένει στο υπουργείο Εργασίας, στην ίδια θέση που κατείχε και πριν από τις εκλογές.

Επιπλέον ο Γ.Μουζάλας θα παραμείνει υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής (θα συνοδεύσει την Τετάρτη τον πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), στο Άμυνας ο Π.Καμμένος, στον Τουρισμό η Έλενα Κουντουρά ενώ φαίνεται ότι απομακρύνεται η παραμονή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη στο νέο σχήμα.

Ασφαλείς πληροφορίες ανέφεραν στο «Βήμα» το απόγευμα ότι το υπουργείο Υγείας «κλείδωσε» με δύο γιατρούς: τον Ανδρέα Ξανθό, βουλευτή Ρεθύμνου, να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο και τον βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκη να είναι αναπληρωτής.

Ο κ. Ξανθός ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας στην προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα και ο κ. Πολάκης είχε αναλάβει στον ανασχηματισμό του Ιουλίου υφυπουργός αρμόδιος για την καταπολέμηση της Διαφθοράς στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Ι. Δραγασάκης.

Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει και πάλι ο Νίκος Κοτζιάς με υφυπουργό τον Ι.Αμανατίδη και κατά πάσα πιθανότητα τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Ο Γ.Σταθάκης θα είναι υπουργός Οικονομίας αρμόδιος για ανάπτυξη και βιομηχανία,

Υπουργός Ναυτιλίας αναλαμβάνει ο Θ.Δρίτσας, υπουργός Υποδομών οΧρ. Σπίρτζης.

Υπουργός Ενέργειας ο Πάνος Σκουρλέτης με υφυπουργό τον κ. Τσιρώνη.

Αγροτικής Ανάπτυξης
αναλαμβάνει ο κ. Αποστόλου με υφυπουργό κατά πάσα πιθανότητα τον Τέρενς Κουίκ.

Υπουργός Παιδείας κατά πάσα πιθανότητα παραμένει ο κ. Μπαλτάς ενώΔικαιοσύνης ο κ. Παπαγγελόπουλος και καταπολέμησης της διαφθοράς ο κ. Νικολούδης.

Υπουργοί Επικρατείας ο Νίκος Παπάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Σχόλια