Ηλεκτρικό αυτοκίνητο από την Apple ως το τέλος της δεκαετίας

0
254

Η Apple αναπτύσσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο ενδέχεται να κυκλοφορήσει 2019 ή το 2020 σύμφωνα με έγκριτα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η εταιρεία δεν έχει σχολιάσει τις φήμες, αλλά η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης αυτοκινήτου με την κωδική ονομασία «Τιτάν» πήρε το πράσινο φως για να τριπλασιάσει το προσωπικό του από τα 600 στα 1.800 άτομα.

Σε πρώτη φάση το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Apple μάλλον θα απαιτεί την παρουσία του οδηγού, αλλά τελικός στόχος του τεχνολογικού κολοσσού είναι να παρουσιάσει ένα όχημα που μελλοντικά θα κινείται χωρίς οδηγό.

Ορισμένοι αναλυτές πάντως θεωρούν υπεραισιόδοξο τον στόχο της Apple να έχει έτοιμο το αυτοκίνητό της έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, ενώ δεν αποκλείουν η εταιρεία τελικά να καταφύγει σε συνεργασία με κάποια παραδοσιακή αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Apple έχει ήδη προσελκύσει εξειδικευμένα στελέχη από άλλες εταιρείες, όπως από την αμερικανική κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και από τη γερμανική Volkswagen.

Με δεδομένο ότι τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα είναι τεράστιοι αυτοκινούμενοι υπολογιστές -αν όχι ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη– η Google και αρκετές άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες προωθούν την τεχνολογία των ημιαυτόνομων ή πλήρως αυτόνομων οχημάτων και έχουν ήδη κάνει σχετικές δοκιμές σε ειδικές πίστες ή και στους δρόμους.

Αυτό τον μήνα, η Toyota έκανε γνωστό ότι -σε συνεργασία με τα αμερικανικά πανεπιστήμια Στάνφορντ και ΜΙΤ- θα επενδύσει 50 εκατομμύρια δολάρια για την ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης στα αυτοκίνητά της, μια ένδειξη ότι ετοιμάζεται και αυτή να συμμετάσχει στη ανταγωνιστική «κούρσα» των «έξυπνων» οχημάτων.

Πάντως οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες ανησυχούν για την είσοδο στον κλάδο τεχνολογικών κολοσσών όπως η Google και η Apple, οι οποίοι θεωρείται βέβαιο ότι θα κλονίσουν την πρωτοκαθεδρία τους.

econews

Σχόλια