Φωτοβολταϊκά σε απροσδόκητα μέρη [pics]

1
1640

Τα μεγάλα, επίγεια φωτοβολταϊκά πάρκα αποτελούν την εικόνα της ανάπτυξης του ηλιακού κλάδου, ωστόσο το επόμενο κύμα ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας δεν θα γιγαντωθεί μόνο σε χωράφια, ερήμους και πλαγιές.

Οι ερευνητές αναζητούν νέους τρόπους για να κατασκευάσουν μικρότερα, διάφανα και αυτοκόλλητα φωτοβολταϊκά, αποδεικνύοντας ότι οποιαδήποτε επιφάνεια που δέχεται το φως του ήλιου μπορεί να είναι κατάλληλη για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

—Παλτά και άλλα ρούχα

Στο μέλλον ίσως να μην χρειάζεται να κουβαλάτε τον φορτιστή του τηλεφώνου σας: μάλλον θα τον φοράτε και θα είναι ηλιακός. Εδώ και χρόνια κυκλοφορούν ρολόγια που τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια.

Πλέον πολλές εταιρείες «φυτεύουν» ηλιακές κυψέλες σχεδόν οπουδήποτε: από κρύσταλλα Σβαρόφσκι έως ρούχα που μπορούν να φορτίσουν ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο σε λιγότερο από δύο ώρες και σακίδια.

—Παλιά γήπεδα γκολφ

Η Ιαπωνία αναζητά χώρους για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας που σε διαφορετική περίπτωση θα παρέμεναν αναξιοποίητοι.

Η εταιρεία Kyocera στρέφεται σε διάφορα εγκαταλελειμμένα γήπεδα γκολφ για την εγκατάσταση μεγάλων επίγειων φωτοβολταϊκών συστημάτων. Τα γήπεδα γκoλφ καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις αναξιοποίητης γης οι οποίες δεν σκιάζονται από δέντρα, απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

—Δρόμοι και μονοπάτια

Πριν από εννέα χρόνια, ένα ζευγάρι από το Άινταχο, ο Σκοτ και η Τζούλι Μπρούσο είχαν μια πρωτοποριακή ιδέα: να αντικαταστήσουν την άσφαλτο στους αμερικανικούς αυτοκινητόδρομους και στους χώρους στάθμευσης με φωτοβολταϊκά πάνελ αρκετά ανθεκτικά ώστε να αντέξουν το βάρος της κίνησης των αυτοκινήτων.

Μετά από διάφορες δοκιμές και προσπάθειες εξεύρεσης χρηματοδότησης η εταιρεία του Σκοτ και της Τζούλι, η Solar Roadways, εγκαινίασε τον πρώτο χώρο στάθμευσης που αποτελείται από εξάγωνα ηλιακά πάνελ.

Τα πάνελ δεν συλλέγουν απλά ηλιακή ενέργεια, αλλά είναι και εξοπλισμένα με κυκλώματα, προγραμματιζόμενους λαμπτήρες LED και έναν θερμικό παράγοντα που λιώνει τον πάγο και το χιόνι κατά τους χειμερινούς μήνες. Όλα τα παραπάνω προστατεύονται από  στρώμα υπερανθεκτικού “αντιολισθητικού” γυαλιού. Ο συγκεκριμένος χώρος στάθμευσης έχει ηλιακή ισχύ 36 Κιλοβάτ.

Επίσης, στα περίχωρα του Άμστερνταμ λειτουργεί ο πρώτος ηλιακός ποδηλατόδρομος στον κόσμοΟ SolaRoad με μήκος 100 μέτρα αποτελείται από φωτοβολταϊκές κυψέλες κρυσταλλικού πυριτίου ενσωματωμένες σε τσιμεντένιες πλάκες διάστασης 2,5Χ3,5 μέτρων, οι οποίες εν συνεχεία καλύπτονται από ένα στρώμα αντιχαρακτικού γυαλιού με πάχος ένα εκατοστό.

Η ελάχιστη κλίση των πλακών και η χρήση μη κολλητικών υλικών στο φινίρισμα επιτρέπει στο νερό της βροχής να καθαρίζει τη σκόνη και τους λεκέδες από τις πλάκες και έτσι να εξασφαλίζουν τη μέγιστη έκθεση στο ηλιακό φως.

Σε έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορία κοντά στο Ντεν Μπος, ολλανδοί επιστήμονες δοκιμάζουν μια νέα μορφή ηλιακής τεχνολογίας πάνω σε ένα κομμάτι της υποδομής, τα ηχοπετάσματα.

Τα ηλιακά ηχοπετάσματα βασίζονται στην τεχνολογία των ηλιακών κυττάρων συγκέντρωσης της φωταύγειας (Luminescent Solar Concentrators-LSCs).

Τα LSC είναι χρωματιστά πανέλα που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία απευθείας στις άκρες τους όπου βρίσκονται συμβατικές φωτοβολταϊκές κυψέλες που τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια.

—Στο νερό

Τα φωτοβολταϊκά εγκαθίστανται επίσης και στο νερό. Στην Ιαπωνία, η Kyocera (πάλι) συνέδεσε με το δίκτυο δύο πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1,7 Μεγαβάτ και 1,2 Μεγαβάτ στους ταμιευτήρες Νισιχίρα και Χιγκασιχίρα αντίστοιχα.

Τα πλωτά φωτοβολταϊκά συστήματα θα παράγουν 3.300 Μεγαβατώρες ενέργειας ετησίως και θα πωλούν την ενέργεια στον πάροχο Kansai Electric Power Co με το σύστημα των εγγυημένων τιμών.

Στη Μάλτα αναπτύσσουν πλωτά φωτοβολταϊκά για πρώτη φορά σε ανοιχτή θάλασσα.

Διαβάστε άρθρα για τα πλωτά φωτοβολταϊκά εδώ.

—Χωματερές

Περιοχές που κάποτε φιλοξενούσαν χωματερές ή τοξικά απόβλητα μετατρέπονται σε μονάδες παραγωγής πράσινης ενέργειας. Στην πόλη Μπριτζπορτ του Κονέκτικατ θα εγκαταστήσουν 9.000 φωτοβολταϊκά πάνελ συνολικής ισχύος 2,2 Μεγαβάτ σε πια παλιά χωματερή.

Στο Νιου Τζέρσεϋ, μια εγκαταλελειμμένη και μολυσμένη μονάδα αερίου έχει μετατραπεί σε φωτοβολταϊκό πάρκο που ηλεκτροδοτεί 170 κατοικίες.

—Παράθυρα και κινητά τηλέφωνα

Στο μέλλον τα φωτοβολταϊκά θα είναι αόρατα. Νέα, πολλά υποσχόμενα υλικά συλλέγουν το φως του ήλιου χωρίς να είναι ορατά στο μάτι και έτσι καθίστανται ιδανικά για παράθυρα, τηλέφωνα και άλλες, μικρές ηλεκτρονικές συσκευές.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο αναπάντεχα μέρη που θα μπορούσε να βρει κανείς φωτοβολταϊκά, συμπεριλαμβανομένου ενός ηλιακού αεροπλάνου καθώς ταξιδεύει τον κόσμο.
  Φωτοβολταϊκό αεροπλάνο.
  Solar Impulse 2, ένα ηλιακό αεροπλάνο, απογειώθηκε στις 9 Μαρτίου από το Ντου Μπάι, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στην πρώτη του προσπάθεια να πετάξει το γύρο του κόσμο, με στάσεις, χρησιμοποιώντας μόνο την ηλιακή ενέργεια.
  Ηλιακό μονοπάτι για ποδήλατα.
  Αυτό το Ολλαδικό μονοπάτι για ποδήλατα είναι σαν ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πλαίσιο. Ονομάζεται SolaRoad και είναι 70 μέτρα μήκος.
  Ηλιακοί κάδοι σκουπιδιών.
  Η Bigbelly Solar Inc. από το Νιούτον, πουλάει ηλιακούς κάδους και συμπιεστές ανακύκλωσης οι οποίοι τροφοδοτούνται με ηλιακές κυψέλες. Έχει περίπου 30,000 κάδους σε πόλεις όπως τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Βερολίνο και το Άμστερνταμ.
  Ηλιακή βάρκα.
  Το MS Turanor PlanetSola είναι η μεγαλύτερη ηλιακή βάρκα και έχει μήκος 35 μέτρα. Το καταμαράν στηρίζετε πλήρως στα φωτοβολταϊκά πλαίσια τα οποία τροφοδοτούν 6 μπαταρίες lithium-ion. Μπορεί να ταξιδεύει για 72 ώρες σε πλήρη συσκότιση. Το κατασκεύασε Γερμανός επιχειρηματίας και στοίχισε 12 εκ. ευρώ.
  Ηλιακή τέντα.
  Αυτή η ηλιακή τέντα είναι ένα μικρό παράδειγμα για το πώς ο αμερικάνικος στρατός προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ηλιακή ενέργεια.
  Το Υπουργείο Αμύνης στοχεύει τουλάχιστον το 25% των ενεργειακών αναγκών των εγκαταστάσεων του να προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2025.
  Ηλιακοί χώροι στάθμευσης.
  Η κάλυψη χώρων στάθμευσης με φωτοβολταϊκά – ουσιαστικά ένας τρόπος για τη δημιουργία καλυμμένων χώρων στάθμευσης – δεν είναι κάτι που βρίσκεις παντού.

  Εκδότης: http://www.europeansolarcorporation.com

Comments are closed.