Αιολική ενέργεια: τι γίνεται με τις παλιές ανεμογεννήτριες;

2
1089

Στη Γερμανία αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς ο αριθμός των ανεμογεννητριών που αποσύρονται λόγω παλαιότητας ή για να αντικατασταθούν από αποδοτικότερα αιολικά συστήματα νέας τεχνολογίας. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η απόσυρση και η αποσυναρμολόγηση στοιχίζουν ακριβά και είναι σχετικές πολύπλοκες εργασίες.

Συνολικά στη χώρα υπάρχουν πάνω από 25.000 ανεμογεννήτριες, οι εγκαταστάθηκαν μέσα στη δεκαετία του 1990. Οι παλαιότερες από αυτές έχουν φτάσει πλέον στο τέλος της διάρκειας ζωής τους και ως εκ τούτου πρέπει να απομακρυνθούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2016, 7.000 τέτοια συστήματα θα έχουν ηλικία πάνω από 15 χρόνια.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η λειτουργία τους θα μπορούσε να παραταθεί για μερικά ακόμη χρόνια, αλλά όπως υποστηρίζουν οι εταιρείες, ο ωφέλιμος χρόνος ζωής ορίζεται ως η διάρκεια κατά την οποία η ηλεκτροπαραγωγή τους εμπίπτει σε καθεστώς επιδοτήσεων, δηλαδή είκοσι χρόνια. Πέραν αυτής της διάρκειας θα πρέπει να αποσύρονται.

Όπως είναι φυσικό, η αποσυναρμολόγηση μιας ανεμογεννήτριας δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς πρόκειται για κατασκευές με ύψος δεκάδων μέτρων και βάρος άνω των 100 τόνων. Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τις εν λόγω εργασίες χρεώνουν έως 30.000 ευρώ το κομμάτι.

Συνήθως, χρησιμοποιούνται δύο γερανοί και η ανεμογεννήτρια σπάει σε κομμάτια. Διάφορα εξαρτήματα πωλούνται στη συνέχεια σε ξένες αγορές, όπως η Ιταλία, η Πολωνία και η Ρωσία, όπου υπάρχει ζήτηση για εξοπλισμό αυτού του είδους.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, δεν μπορεί κάποιος απλά να ρίξει μια ανεμογεννήτρια στο έδαφος σαν δέντρο, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα υποστεί ζημιές ο εξοπλισμός και θα χάσει την αξία του.

Κατ΄ επέκταση, με βάση τα παραπάνω, οι εταιρείες του κλάδου οφείλουν να εξοικονομήσουν χρήματα για τη φάση αυτή, δηλαδή το τέλος της διάρκειας ζωής ενός αιολικού πάρκου.

2 Σχόλια

  1. Στην Ελλάδα σιγά μην δώσουν 30 000, αν όχι περισσότερα λόγω δύσβατων σημείων εγκατάστασης, για κάθε φουρφούρι. Εμείς οι φορολογούμενοι θα πληρώσουμε την αιολική νύφη.

    Αυτά να ερευνήσετε, και όχι τον δήθεν τσάμπα αέρα και ήλιο!

  2. Μακάρι να προχωρήσει η τεχνολογία και να αποκτήσει η χώρα μας μεγαλύτερο δίκτυο ανεμογεννητριών οπότε και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας απ’ότι με τον λιγνίτη και το εισαγόμενο πετρέλαιο που τα πληρώνουμε όλα χρυσάφι στη ΔΕΗ! Έτσι θα δημιουργηθούν έσοδα και θα υπάρξει απόσβεση του κόστους των αιολικών εγκαταστάσεων. Υπάρχουν βέβαια αυτοί που δεν θέλουν αιολική και ηλιακή ενέργεια παρότι και στα δυο η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες, και δεν είναι άλλοι από τους εισαγωγείς /διακινητές πετρελαίου και ιδιοκτήτες διυλιστηρίων και νοθευτών καυσίμων, καθώς και ΔΕΗικές συντεχνίες που προσπαθούν με κάθε τρόπο να ελέγξουν τα φωτοβολταϊκά να μην πωλούν το ρεύμα σε καλή τιμή τα νοικοκυριά που τα έχουν εγκαταστήσει…

Comments are closed.