Τα Καθαριστικά Planet καθάρισαν τις παραλίες μας – Τι βρήκαν

0
951

Αύριο, 19 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα εθελοντικού καθαρισμού των ακτών. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον περιβαλλοντικό οργανισμό Ocean Conservancy των ΗΠΑ TO 1986 και στην Ελλάδα συντονίζεται κάθε χρόνο από την HELMEPA.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία για καθαρισμό των ακτών και ευαισθητοποίηση του κοινού οργανώθηκε από τα καθαριστικά Planet τον περασμένο Ιούνιο, σε συνεργασία με τέσσερεις ιστιοπλοϊκούς ομίλους της Αττικής. Αφορμή ήταν μια άλλη παγκόσμια ημέρα, αυτή του Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το παρακάτω infographic μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα της 2ης «Απόβασης Καθαριότητας» των καθαριστικών planet: θα διαπιστώσετε ότι υπ” αριθμόν ένα αιτία μόλυνσης των ακτών είναι τα αποτσίγαρα. Οι γόπες των τσιγάρων περιέχουν οξική κυτταρίνη, ένα είδος πλαστικού που μπορεί να χρειασθεί από δύο έως 25 χρόνια για να αποσυντεθεί.

Τα αποτσίγαρα μπορεί να φαίνονται μικρά σε μέγεθος, αλλά μόνο αβλαβή δεν είναι: εκτιμάται ότι αντιστοιχούν στο 37% των απορριμμάτων παγκοσμίως με το συνολικό τους νούμερο να υπολογίζεται από 2 τρισ. έως 4,7 τρισ. ετησίως.

Δείτε το video της «απόβασης» και μετά το Infographic!

Τα θεωρείς ακόμη αβλαβή;

Στο πλαίσιο μιας έρευνας που έγινε από ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο με επικεφαλής Έλλι Σλώτερ ένα απλό αποτσίγαρο με υπολείμματα καπνού εισήχθη σε ένα λίτρο νερού. Το αποτέλεσμα ήταν η πρόκληση υψηλής τοξικότητας στο νερό και ο θάνατος των μισών από τα ψάρια που κολυμπούσαν σε αυτό. Αυτή λοιπόν είναι η μόλυνση που προκύπτει από ένα απλό αποτσίγαρο.

Δεν παρατάμε όμως μόνο τα αποτσίγαρά μας στις παραλίες. Δες πιο κάτω τι άλλα απορρίμματα εντοπίστηκαν κατά την «Απόβαση Καθαριότητας» των καθαριστικών Planet.

PLANET-INFOGRAPHIC-for-web

 

Σχόλια